Forţele Navale Române ar putea utiliza elicopterele pentru lansarea la apă a scafandrilor care participă la acţiuni de neutralizare a minelor marine din Marea Neagră, a declarat, marţi, comandantul Centrului de scafandri din Constanţa, comandorul Fănel Rădulescu.
O astfel de procedură a fost testată de scafandrii militari români în cadrul unui exerciţiu desfăşurat în comun cu militari din Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Statele Unite ale Americii şi Turcia.
‘Interesul scafandrilor este de a interveni cât mai rapid posibil pentru a asigura libertatea de navigaţie pe căile de navigaţie pentru marină comercială şi toate navele care se află pe mare şi, de asemenea, pentru a limita timpul în care mina se poate deplasa din poziţia în care a fost raportată şi să fie necesară căutarea ei pentru o perioadă mai îndelungată. În acest motiv încercăm să implementăm acest tip de misiune startând un nou tip de misiune pentru scafandrii EOD (n.r.- Explosive Ordnance Disposal – scafandrii specializaţi în distrugerea dispozitivelor explozibile)’, a declarat Rădulescu.
În prezent, în cazul unor operaţiuni de neutralizare a minelor marine, scafandrii militari români intervin cu ambarcaţiuni rapide şi nave specializate.
De la începutul războiului, scafandrii EOD au distrus şase mine marine care au pus în pericol siguranţa circulaţiei în spaţiul maritim aflat sub jurisdicţia României.
Scafandrii militari participă, în perioada 19-30 iunie, la Exerciţiul multinaţional ‘Eurasian Partnership MCM DIVE’, care se desfăşoară în largul ţărmului României de la Marea Neagră şi în portul militar Constanţa. La exerciţiul condus de Centrul 39 Scafandri participă peste 300 de militari români şi 50 de militari străini din Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Statele Unite ale Americii şi Turcia.
‘EP MCM DIVE 23’ este desfăşurat de Nava maritimă de sprijin şi intervenţie cu scafandri ‘Grozavul’, Nava rapidă de scafandri ‘Venus’, două remorchere de radă şi port, două ambarcaţiuni rapide de tip RHIB, specialişti de la Centrul de Analiză şi evaluare a datelor pentru lupta anti-mină, de la Centrul de de Meteorologie şi oceanografie, două detaşamente de scafandri de luptă EOD (Explosive Ordnance Disposal), un detaşament de scafandri de mare adâncime, o echipă de poliţie militară şi un elicopter IAR-330 Puma Naval, iar Forţele Aeriene Române participă cu un elicopter MEDEVAC de la Baza 57 Aeriană ‘Mihail Kogălniceanu’, un elicopter IAR-330 şi două avioane IAR-99.
Potrivit Forţelor Navale, exerciţiul ‘EP MCM DIVE 23’ contribuie la creşterea nivelului de instruire în domeniile de luptă împotriva dispozitivelor explozive improvizate şi contra minelor, precum şi la consolidarea interoperabilităţii dintre forţele participante. Totodată, desfăşurarea exerciţiului are rolul de a dezvolta relaţiile dintre Forţele Navale Române şi militarii forţelor navale şi gărzilor de coastă implicate în activităţile de instruire conduse de Centrul de Scafandri din Constanţa.