Forţele Navale Române (FNR) vor participa, luni, în garnizoanele Constanţa, Brăila, Mangalia, Bucureşti, Tulcea şi Babadag, la ceremoniile militare şi religioase organizate cu prilejul Zilei Drapelului Naţional şi împlinirea a 175 de ani de la data de 26 iunie 1848, atunci când a fost adoptat Tricolorul (roşu, galben şi albastru) ca steag al tuturor românilor.
Potrivit unui comunicat de presă transmis joi de FNR, marinarii militari vor participa la Constanţa, începând cu ora 9,00, la ceremonia militară şi religioasă, organizată pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, iar în porturile militare Constanţa şi Mangalia, la ora 8,00, la bordul navelor militare şi la sediile unităţilor militare, se va înălţa drapelul la catarg în acordurile Imnului Naţional.
La Brăila, militarii Flotilei Fluviale ‘Mihai Kogălniceanu’ vor participa, între orele 9,00 – 9,20, la ceremonia militară de la Catedrala ‘Naşterea Domnului’, iar de la ora 9,30, vor fi prezenţi la activităţile organizate în Piaţa Independenţei. La Tulcea marinarii militari vor lua parte la ceremonia care va avea loc, în intervalul orar 10,00 – 11,00, în Piaţa Tricolorului, iar infanteriştii marini vor participa, la ora 10,00, la ceremonia militară organizată la Monumentul Eroilor din Babadag.
La Bucureşti, reprezentanţii Statului Major al Forţelor Navale vor participa, de la ora 10,00, în Piaţa Tricolorului, la ceremonia militară şi religioasă dedicată Zilei Drapelului Naţional.
‘Alături de militarii din Forţele Navale Române, la activităţi, vor fi prezenţi şi veterani de război şi veterani din din teatrele de operaţii, cadre militare în rezervă şi în retragere, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice şi locale’, se mai spune în comunicat.
26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional, prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, pentru a marca data de 26 iunie 1848, ziua în care guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul (roşu, galben şi albastru) să reprezinte steagul tuturor românilor.
Cele trei culori ale drapelului naţional împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, iar orientarea culorilor semnifică verticalitatea poporului român. AGERPRES / (AS – autor: Nona Jalbă; editor: Marius Frăţilă)