AcasăStiri generaleConstanţa: O nouă şalupă de cercetare a intrat în serviciul Direcţiei Maritime...

Constanţa: O nouă şalupă de cercetare a intrat în serviciul Direcţiei Maritime Hidrografice

Direcţia Maritimă Hidrografică a marcat 97 de ani de activitate prin intrarea în serviciu a unei noi şalupe de cercetare hidrografică, a anunţat, joi, Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).

Potrivit unui comunicat de presă transmis de SMFN, Direcţia Hidrografică Maritimă ‘Comandor Alexandru Cătuneanu’ împlineşte, pe 23 februarie, 97 de ani la înfiinţarea primei structuri specializate în domeniul hidrografiei maritime din România, cu misiunea de a asigura toate condiţiile optime necesare navigaţiei în zona litoralului românesc de la Marea Neagră şi pe Dunăre.

Forţele Navale Române au marcat acest moment important pentru hidrografii militari prin intrarea în serviciu a şalupei de cercetare hidrografică ‘Ocean 2’.

Şeful SMFN, viceamiral Mihai Panait, a participat miercuri la botezul navei, prilej cu care a acordat şi pavilionul României.

‘Şalupa de cercetare hidrografică ‘Ocean 2’ şi tehnica de la bord vor oferi sprijinul pentru mărirea bazei de date hidrografice şi oceanografice, precum şi pentru investigarea şi înţelegerea schimbărilor climatice şi poluarea mării. Prin îndeplinirea acestor obiective, se va menţine nivelul ridicat de contribuţie la creşterea siguranţei navigaţiei în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române. Noua capabilitate tehnică a Direcţiei Hidrografice a fost proiectată şi construită în şantierul naval ‘Feratto’ din Italia şi face parte dintr-un contract de achiziţie a două şalupe de cercetare, aceasta şi ‘Ocean 1′, care a intrat în serviciul Forţelor Navale Române în anul 2021’, reiese din comunicat.

În cei 97 de ani de activitate, Direcţia Hidrografică Maritimă a furnizat sprijinul specializat pentru navele româneşti şi străine care au navigat în partea de vest a Mării Negre şi a editat o gamă diversă de hărţi de navigaţie şi de alte produse specifice, pentru asigurarea siguranţei navigaţiei, pe Dunăre şi în Marea Neagră, în zona de responsabilitate a României.

De asemenea, la data de 23 februarie este marcată, în ţara noastră, şi Ziua Hidrografilor Militari, ca o recunoaştere a contribuţiei aduse de aceşti profesionişti la dezvoltarea hidrografiei maritime. AGERPRES / (AS – autor: Nona Jalbă; editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks