Specialişti din domeniul apei, din ţară şi de peste hotare, sunt prezenţi la Constanţa pentru a participa la forumul Water Loss Balkans, ediţia a V-a, care se desfăşoară în perioada 31 august – 1 septembrie, la Pavilionul Expoziţional, a informat Regia Autonomă Judeţeană de Apă.
RAJA Constanţa a informat după prima zi a forumului, printr-un comunicat de presă, că manifestarea a fost deschisă de preşedintele Asociaţiei Române a Apei, Ilie Vlaicu, care a scos în evidenţă importanţa acestor întruniri pentru îmbunătăţirea performanţelor tehnice şi manageriale ale sectorului, atât în România, cât şi în celelalte ţări balcanice.
‘Ceea ce se va întâmpla astăzi din punct de vedere teoretic, începând de mâine vom gestiona şi din punct de vedere practic; vom aplica cele mai noi tehnologii, vom aplica partea de digitalizare, pentru că în condiţiile de secetă profundă va trebui să fim tot mai eficienţi’, a spus Vlaicu.
Directorul general al RAJA Constanţa, Aurel Presură, a menţionat că în România, accesul cetăţenilor la servicii calitative de apă şi de canalizare a cunoscut o îmbunătăţire semnificativă, care se datorează, în mare măsură, investiţiilor importante care au fost realizate în ultimii ani de către operatorii regionali din sector.
‘Împărtăşirea experienţei şi schimbul de opinii între operatorii de utilităţi de apă şi profesioniştii din sector vor spori eficienţa în gestionarea serviciilor publice. Gestionarea resurselor de apă, proiectarea şi planificarea reţelelor, modelele hidraulice, managementul presiunii, detectarea scurgerilor şi gestionarea infrastructurii, sunt subiecte care trebuie să depăşească sfera strictă de cunoaştere a specialiştilor în domeniu’, a afirmat reprezentantul RAJA.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, a arătat susţinerea din partea instituţiei pe care o conduce în calitate de acţionar majoritar al RAJA SA.
‘Consiliul Judeţean şi-a asumat un rol foarte clar de instituţie suport a acestei companii, care a demonstrat, şi demonstrează în continuare, o capacitate investiţională şi managerială foarte bună. Astăzi am discutat, (…), câteva aspecte importante ale activităţii operatorilor de utilităţi de apă şi modul în care aceştia reuşesc să controleze şi chiar să reducă pierderile de apă înregistrate în sistemul de alimentare’, a spus Lupu.
Conform comunicatului, forum internaţional şi expoziţie de promovare a celor mai noi tehnologii din domeniul apei şi canalizării, Water Loss Balkans reuneşte profesionişti din domeniul apei, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, consultanţi, antreprenori şi reprezentanţi ai mediului academic care au ca interes comun eficienţa operaţională. Obiectivul evenimentului este de a documenta know-how-ul disponibil şi de a aborda în mod interactiv perspectivele complexe legate de gestionarea eficientă a resurselor de apă.
În cadrul conferinţei vor fi susţinute 21 de expuneri de către participanţi din Franţa, Israel, Portugalia, Republica Cehă, Republica Moldova, Spania, Turcia, Ţările De Jos (Olanda), Ungaria şi România.
Expoziţia de specialitate vine şi ea în întâmpinarea nevoilor operatorilor de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare cu soluţii, echipamente şi tehnologii specifice, determinante pentru viitor în industria apei.
Programul evenimentului organizat la Constanţa cuprinde, printre altele, şi vizite la unele dintre punctele de lucru ale RAJA SA.
Reprezentanţii celor mai puternice companii din străinătate prezente la eveniment au vizitat şi sediul central al RAJA, acestora fiindu-le prezentate propriile strategii şi obiective privind dezvoltarea unor servicii eficiente, durabile şi fiabile conforme cu cerinţele europene, precum şi accesarea şi utilizarea eficientă de fonduri externe pentru dezvoltarea sectorului de apă şi canalizare capabile să se adapteze noilor cerinţe.
În 2023, RAJA se dovedeşte a fi un operator regional puternic care activează în 170 de localităţi din şapte judeţe: Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Dâmboviţa, Braşov şi Bacău.
‘În prezent, RAJA SA este cel mai mare operator regional de servicii publice din România în domeniul alimentării cu apă potabilă şi epurării apelor uzate. RAJA are în primul rând cei mai mari specialişti, care au transformat compania într-un model de bune practici pe parte de infrastructură apă şi canalizare. De la atragerea de fonduri europene, peste 1,2 miliarde euro, până la implementarea celor mai noi tehnologii, tot timpul RAJA SA a fost şi este un lider în rândul companiilor de profil ‘, a spus primarul Constanţei, Vergil Chiţac.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Română a Apei împreună cu RAJA SA şi Turkish Society for Infrastructure and Trenchless Technologies.