AcasăStiri generaleConstanţa: Puitorul de mine şi plase 274 revine în ţară după o...

Constanţa: Puitorul de mine şi plase 274 revine în ţară după o misiune în teatrul de operaţii din Mediterană

Puitorul de mine şi plase ‘Viceamiral Constantin Bălescu’ (274) se întoarce din Marea Mediterană pe 9 ianuarie în portul militar Constanţa, după participarea la Operaţia Uniunii Europene EUNAVFOR MED ‘IRINI’, a informat, joi, Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).

Nava militară românească a plecat din ţară pe 23 septembrie, iar în perioada 1 octombrie – 31 decembrie a fost integrată în gruparea navală permanentă a UE din Mediterană. A desfăşurat misiuni de asigurare a respectării embargoului armelor impus Libiei de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi de combatere a traficului ilicit de produse petroliere, droguri şi persoane, prin monitorizarea traficului maritim şi prin executarea de inspecţii la navele suspecte din Marea Mediterană.

‘Pe durata celor trei luni de participare la Operaţia ‘IRINI’, puitorul de mine şi plase 274 a parcurs 10.000 de mile marine, în 1.200 ore de marş, a interogat peste 230 de nave comerciale care tranzitau aria de responsabilitate, a executat 25 de acţiuni de tip IMINT (Imagery Intelligence – analizarea încărcăturii navelor prin intermediul fotografierii), iar la zece dintre acestea au fost desfăşurate vizite de promovare a valorilor Uniunii Europene şi de conştientizare a importanţei securităţii maritime regionale’, se arată într-un comunicat de presă transmis de SMFN.

Conform sursei citate, participarea Forţelor Navale Române la Operaţia EUNAVFOR MED ‘IRINI’ contribuie la îndeplinirea obiectivelor Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene, precum şi la îmbunătăţirea situaţiei de securitate din Marea Mediterană. Aceasta este cea de-a doua navă militară a ţării noastre care participă la o operaţie sub mandat UE, prima participare fiind consemnată în urmă cu zece ani, în anul 2012, prin participarea fregatei ‘Regele Ferdinand’ la Operaţia UE ‘Atalanta’ de luptă împotriva pirateriei navale în Oceanul Indian (Golful Aden şi Bazinul Somalez).

Comandată de căpitan-comandorul Daniel Gheorma, nava militară românească a îndeplinit, pentru al doilea an consecutiv, o misiune de interes major pentru Forţele Navale Române. În perioada ianuarie – iunie 2020, puitorul de mine ‘Viceamiral Constantin Bălescu’ a asigurat comanda grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group Two), cu care a executat misiuni specifice în Marea Neagră şi Marea Mediterană, fiind cea mai lungă misiune de luptă executată de o navă militară a României într-un teatru de operaţii navale.

Prezenţa marinarilor militari români în cadrul misiunilor desfăşurate de Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană în teatrele de operaţii maritime demonstrează faptul că Forţele Navale Române sunt o structură flexibilă şi dinamică, un partener de nădejde pentru aliaţi şi un actor activ al implementării politicii de apărare colectivă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks