Şapte containere încărcate conform actelor însoţitoare cu peste 160 metri cubi de cherestea, dar în realitate cu buşteni ecarisaţi parţial, trunchiurile de copaci având pe ele şi scoarţă, au fost oprite joi, în Portul Constanţa Sud – Agigea, de la exportarea către o firmă din China, autorităţile verificând dacă sunt respectate condiţiile legale, ţinând cont că exportul de buşteni este interzis.
Acţiunea de verificare este în curs de derulare şi se desfăşoară sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Gărzii de Coastă, Petrişor Irimia, exportul pentru China este efectuat de o societate comercială din judeţul Prahova.
‘Neconcordanţa în acte pe care au descoperit-o lucrătorii vamali, fiind declarat în acte cherestea, iar după cum vedeţi s-au deschis aceste containere, sunt alte produse. În momentul de faţă activitatea se derulează sub coordonarea procurorului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, verificările sunt în toi. (…) La final, va dispune procurorul de caz măsurile care se impun, momentan este oprită marfa de la export’, a spus Irimia.
Coordonatorul verificărilor, procurorul Teodor Niţă, a declarat că în cele şapte containere sunt câte aproximativ 23 de metri cubi de aşa-zisă cherestea, ceea ce înseamnă câteva hectare de pădure exportate, nereguli care se petrec din cauza lacunelor legislative în domeniul protecţiei mediului.
‘Desfacem tot, verificăm dacă ceea ce este aici e cherestea. (…) În opinia mea trebuie luate măsuri legislative urgente, ferme, serioase în tot ceea ce are legătură cu mediul. Începând de la deşeuri, terminând cu problemele legate de păduri, aici sunt câteva hectare de pădure exportate. În pădurea aceea ar trebui să fie nişte animale, nişte păsări, nu mai avem nici pădure, nici animale şi nici păsări, mai e puţin şi o să fie pustiu. (…) Dacă legea spune că nu este permis buşteanul, dar ăsta e cherestea…, înseamnă că ori nu e respectată legea, ori legea este neclară’, a afirmat procurorul de caz.
Conform unui reprezentant al firmei exportatoare, este vorba de cherestea din lemn de stejar provenind de la ocoale silvice.
‘Produsul, sub denumirea de cherestea, este un lemn prelucrat (…), nu avem niciun motiv prin care să ne îndoim că este altfel. Lemnul ecarisat este aproximativ acelaşi produs cu cheresteaua neşlefuită. (…) Vom aştepta un raport al organelor abilitate’, a spus acesta.
La verificarea mărfii din cele şapte containere participă poliţişti de frontieră şi de la Transporturi Maritime, lucrători vamali şi ai Gărzii forestiere.