România are la dispoziţie un termen legal de şase luni pentru a transmite un plan de acţiune privind aplicarea Deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care obligă ţara noastră să recunoască prin lege cuplurile de acelaşi sex care vor să devină oficial o familie, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
‘Guvernul României şi fiecare minister în parte au luat, evident, notă de decizia CEDO şi actualizarea de la Ministerul Afacerilor Externe este că statul are în mod legal un termen de şase luni pentru a transmite Comitetului de miniştri un plan de acţiune cu privire la măsurile pe care le avem în vedere pentru executarea acestei decizii sau, într-un scenariu mai accelerat, să transmitem Consiliul de miniştri un bilanţ al acţiunilor care s-au întreprins în aceste şase luni de zile’, a precizat Constantin, întrebat într-o de presă în legătură decizia CEDO.
El a adăugat că subiectul este ‘în atenţia Guvernului’.
Colegiul de judecători ai Marii Camere a CEDO a respins contestaţia făcută de Guvern asupra deciziei pronunţate în luna mai de Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin care statul român este obligat să adopte o legislaţie pentru recunoaşterea cuplurilor de acelaşi sex.
În luna august, statul român a atacat la Camera Superioară decizia CEDO din 23 mai care obligă România să recunoască prin lege şi să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex care vor să devină oficial o familie. Ministerul Afacerilor Externe este instituţia care exercită, în numele Guvernului, prerogativele de agent guvernamental în faţa CEDO.