Mai mulţi consuli ai unor ţări din Europa şi din alte zone ale lumii au înfiinţat, vineri, la Cluj, o asociaţie intitulată Corpul Consular Cluj-Napoca.
‘Acreditarea unui număr de 19 consulate, conduse de consuli generali sau consuli onorifici, ne face să credem că municipiul Cluj-Napoca a devenit un loc important pentru ţările care, în baza Convenţiei de la Viena şi a tratatelor bilaterale, au optat să înfiinţeze oficii consulare. Corpul Consular Cluj-Napoca nu are personalitate juridică şi este deschis tuturor consulilor generali şi onorifici, indiferent de ţara pe care o reprezintă. (…) Ne propunem să promovăm relaţiile între statele pe care le reprezentăm şi statul român, să avem foarte bună şi strânsă cooperare cu autorităţile din România. Cultivarea relaţiilor de prietenie şi de bună înţelegere, cooperarea economică, culturală sau în diferite alte domenii este un obiectiv pe care îl susţinem şi îl considerăm că este important’, a declarat unul dintre iniţiatorii demersului, Vasile Vita, consul onorific al Republicii Turcia la Cluj-Napoca.
Potrivit lui Ştefan Gadola, consul onorific al Republicii Kazahstan la Cluj-Napoca, asociaţia a fost înfiinţată după un model preluat de la Timişoara.
‘Este o idee pe care am preluat-o de la cei de la Timişoara. De circa doi ani ne pregătim să facem acest corp consular. Vrem să avem o organizaţie care să reprezinte consulii în faţa autorităţilor locale. Vrem să colaborăm împreună, fiindcă avem foarte multe lucruri comune – studenţii, de exemplu, alte activităţi. Vreau să precizez că este o organizaţie cu scopuri educaţionale, sportive etc., nicidecum politice’, a spus Ştefan Gadola.
Conform statutului, Corpul Consular Cluj-Napoca se obligă să respecte şi să promoveze valorile prevăzute în ‘Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile consulare’ din 24 aprilie 1963.
‘Pe deplin conştienţi de responsabilitatea pe care ne-o asumăm pentru salvgardarea păcii şi întreţinerea relaţiilor cordiale între naţiuni, străduindu-ne să promovăm atât imaginea propriei misiuni şi să contribuim la buna colaborare între consuli, cât şi relaţia între consulate şi autorităţile locale, decişi în a susţine deopotrivă interesele ţării pe care o reprezentăm şi ale jurisdicţiilor pentru care suntem numiţi, ne constituim, noi, consulii de carieră şi consulii onorifici acreditaţi la Cluj-Napoca, într-un ‘Corp Consular’. Această asociaţie promovează dezvoltarea relaţiilor economice, culturale, educaţionale şi sportive între ţările membre ale Corpului Consular Cluj-Napoca’, se arată în statut.
Primul preşedinte al Corpului Consular Cluj-Napoca a fost ales consulul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Csaba István Grezsa, pe o perioadă de doi ani, conform statutului.