Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut duminică, la Amman, consultări cu omologul iordanian Ayman Safadi, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Haşemit al Iordaniei, temele centrale ale convorbirilor fiind stadiul şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor bilaterale, precum şi evaluarea posibilităţilor de aprofundare a cooperării la nivel internaţional, inclusiv din perspectiva relaţiei UE-Iordania şi NATO-Iordania.
Conform unui comunicat al MAE român transmis AGERPRES, cu ocazia întrevederii, cei doi miniştri au semnat Tratatul între România şi Iordania privind extrădarea, precum şi Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea între Ministerul Justiţiei din România şi Ministerul Justiţiei din Regatul Haşemit al Iordaniei.
De asemenea, a fost semnat, în prezenţa celor doi miniştri, de către secretarul de stat în MAI Raed Arafat şi omologul său iordanian, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Regatului Haşemit al Iordaniei privind cooperarea în domeniul prevenirii, limitării şi înlăturării efectelor dezastrelor, a informat duminică un comunicat al MAE.
În plan bilateral, cei doi şefi ai diplomaţiilor română şi iordaniană au reconfirmat relaţiile excelente dintre România şi Regatul Haşemit al Iordaniei şi au exprimat interesul avansării dialogului politico-diplomatic bilateral, discutând modalităţi de consolidare şi extindere a cooperării româno-iordaniene în diverse domenii de interes comun.
Ministrul Bogdan Aurescu a transmis felicitările României pentru aniversarea în acest an a centenarului existenţei statului iordanian şi a subliniat că stabilitatea şi securitatea Regatului Haşemit sunt esenţiale pentru Orientul Mijlociu.
Cei doi miniştri au evidenţiat astfel potenţialul de dezvoltare şi aprofundare a colaborării bilaterale în sectoare precum agricultura, construcţiile, energia, apărarea, sectorul IT şi au abordat modalităţile de creştere a volumului schimburilor economice şi a investiţiilor, relatează comunicatul MAE.
Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că Regatul Haşemit reprezintă o piaţă de desfacere strategică a României în Orientul Mijlociu şi a apreciat valoarea în creştere a schimburilor comerciale din 2020, care – în ciuda contextului pandemic – au însumat circa 300 de milioane de dolari, cu aproximativ 16% mai mult faţă de anul precedent, şi a exprimat dezideratul de a fi continuat trendul crescător.
Şeful diplomaţiei române a pledat în acest context pentru încurajarea comunităţilor de afaceri din cele două ţări pentru a intensifica relaţiile, inclusiv prin organizarea unei noi ediţii a Forumului de Afaceri bilateral, exprimând speranţa ca în curând să fie reoperaţionalizată Comisia Economică Mixtă, iar activităţile Consiliului de Afaceri România-Iordania să fie reluate, menţionează sursa citată.
Ministrul Aurescu a apreciat şi parteneriatul strâns dintre România şi Regatul Haşemit al Iordaniei în domeniul educaţiei, care joacă un rol important în consolidarea legăturilor dintre cele două ţări. Cu peste 13.000 de absolvenţi iordanieni ai universităţilor din România, ministrul Aurescu şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că mulţi dintre aceştia ocupă în prezent poziţii de conducere în administraţia publică iordaniană, fiind o dovadă a valorii cooperării în domeniul universitar.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat deschiderea ţării noastre de a sprijini în continuare Regatul Haşemit al Iordaniei pentru dezvoltarea parteneriatului cu Uniunea Europeană, România fiind un susţinător constant al Regatului Haşemit în cadrul UE. În acest sens, a subliniat oportunităţile oferite de recenta Comunicare comună a Comisiei Europene şi a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate privind Noua Agendă pentru Mediterana şi a precizat că România este pregătită să sprijine Regatul Haşemit al Iordaniei în stabilirea priorităţilor şi dezvoltarea de proiecte comune.
Dialogul privind agenda internaţională a permis demnitarilor român şi iordanian să realizeze un schimb de opinii cu privire la evoluţiile regionale recente, cu accent pe Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, situaţia din Irak şi situaţia din Siria, potrivit MAE.
În ceea ce priveşte Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, ministrul Aurescu a reiterat poziţia tradiţională a României pentru soluţia celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, şi a subliniat necesitatea dialogului direct între părţi şi a intensificării eforturilor pentru măsuri concrete de creştere a încrederii între părţi. Totodată, şeful diplomaţiei române a exprimat apreciere pentru rolul jucat de Regatul Haşemit în acest dosar şi a exprimat susţinerea pentru orice iniţiativă şi evoluţie pozitivă în direcţia deblocării Procesului de Pace, evidenţiază comunicatul MAE.
În contextul discuţiilor axate pe situaţia din Siria, ministrul Bogdan Aurescu a punctat necesitatea intensificării demersurilor pentru o soluţionare pe cale politică a crizei din Siria şi a pledat pentru un rol crescut al comunităţii internaţionale pentru impulsionarea negocierilor pe acest dosar. În acest sens, a transmis apreciere pentru eforturile Iordaniei de a sprijini refugiaţii sirieni. Totodată, a amintit principalele mesaje transmise prin intervenţia susţinută, la 30 martie 2021, în cadrul sesiunii ministeriale a celei de-a cincea Conferinţe privind sprijinirea viitorului Siriei şi al regiunii. Astfel, a asigurat că România va continua să contribuie la ameliorarea gravei situaţii umanitare din Siria şi a pus accent pe atenţia acordată dezvoltării şi rezilienţei statelor din regiune care găzduiesc un număr important de refugiaţi, inclusiv Iordania.
Ministrul Bogdan Aurescu a adresat omologului iordanian invitaţia de e efectua o nouă vizită în România, invitaţie acceptată cu plăcere de către acesta, mai menţionează comunicatul transmis de către Ministerul Afacerilor Externe. AGERPRES / (AS – autor: Cătălina Matei, editor: Marius Frăţilă)