CORECTIE LA STIREA CU ID 7618263 DIN 2023-06-27 10:46:25
Miercurea-Ciuc, 27 iun /Agerpres/ – Violonistul Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, a concertat, luni seara, pentru a patra oară consecutiv, în Biserica Romano-Catolică din Ghimeş-Făget (judeţul Bacău), în cadrul Turneului Stradivarius ‘In the mood for love’, fiind acompaniat de pianista Adela Liculescu.
Spectatorii au fost prezenţi în număr mare la eveniment şi s-au bucurat de un spectacol emoţionant, în care tema principală a pieselor interpretate de cei doi artişti a fost iubirea, în centrul programului aflându-se ‘Sonata în La Major’, semnată de César Franck.
”Cum îi spune şi numele – ‘In the mood for love’, (concertul – n.r.) transmite un mesaj al iubirii, transmis prin intermediul muzicii, de altfel cam toată muzica vorbeşte despre iubire, nu doar ceea ce cântăm noi în seara aceasta. Sigur că piesele pe care le-am ales au o legătură explicită, o legătură directă, prin poveştile pe care le şi împărtăşesc publicului. Mi-am dorit de multă vreme să cânt această celebră şi amplă sonată a lui César Franck, în România, aceasta este, dacă vreţi, inima programului şi în jurul ei gravitează şi alte piese, de diverse facturi, de anverguri mai mici sau mai mari. L-am gândit aşa, ca pe o ascensiune, ca pe o călătorie către această adevărată muzică şi cred că e nevoie de aceşti paşi, de aceste trepte, dacă vreţi, care să preceadă marea sonată a lui César Franck’, a declarat violonistul Alexandru Tomescu, pentru AGERPRES.
Acesta a mărturisit că, în cadrul Turneului Stradivarius, nu există două seri care să semene una cu cealaltă, pentru că publicul este diferit, la fel ca şi acustica sălilor sau energia artiştilor, şi a punctat faptul că îi place să surprindă spectatorii cu piese care nu se cântă foarte des.
‘Îmi place să surprind publicul cu piese care nu se cântă întotdeauna foarte des, sunt sigur că majoritatea au fost cântate aici în primă audiţie, sunt conştient că, poate, pentru mulţi au fost nişte premiere, dar am, în acelaşi timp, certitudinea că, poate, nu va fi şi ultima dată. Adică, fiecare din aceste concerte este ca o sămânţă pe care o aruncăm şi, dacă va întâlni un loc prielnic, condiţii prielnice, va încolţi şi oamenii se vor preocupa, poate, mai mult şi de muzica clasică. Publicul a fost foarte atent, tocmai atunci când reuşesc să creez acea conexiune cu publicul, acea atmosferă pe care muzica poate să o creeze, atunci simt că, într-adevăr, are loc acea sincronizare, suntem cu toţii împreună şi am fost împreună în seara aceasta’, a mai afirmat violonistul Alexandru Tomescu.
Despre Ghimeş-Făget, unde concertează pentru a patra oară, artistul a spus că este un loc binecuvântat, unde oamenii se preocupă şi de viaţa lor culturală.
‘E un loc binecuvântat, ştiţi vorba aceea că ‘omul sfinţeşte locul’. E un loc sfinţit de oamenii de aici, care nu se ocupă doar cu turismul, ci, iată, au ajuns în acea etapă în care îi preocupă şi viaţa lor culturală, lucru foarte important şi sigur revin cu mare plăcere aici’, a mai spus Alexandru Tomescu.
La concertul de la Ghimeş-Făget au participat spectatori veniţi din toată ţara, printre cei prezenţi numărându-se şi actriţa Lamia Beligan, împreună cu soţul său.
După eveniment, Alexandru Tomescu a primit în dar o vioară, realizată de Hadnagy Lehel, un inginer silvic care are un atelier de realizat gordune, pe Valea Ghimeşului, şi care, în 2020, inspirat de marele violonist, a început să construiască şi viori.
Vizibil emoţionat, Alexandru Tomescu a mângâiat vioara primită, a mirosit-o şi a cerut detalii despre realizarea ei. Ulterior, a interpretat un fragment din ‘Balada’ lui Ciprian Porumbescu şi a spus că vioara realizată de meşterul harghitean ‘are potenţial’.
‘Sună foarte bine, e o vioară care are sunetul bine format, are potenţial. E spectaculos, aş spune’, a afirmat Alexandru Tomescu.
Următoarele două concerte din Turneul Stradivarius 2023 ‘In the mood for love’ vor avea loc la Satu Mare şi Oradea.