CORECTIE LA STIREA CU ID 7773668 DIN 2023-11-18 11:29:51
Târgu Mureş, 18 nov /Agerpres/ – Drapelul de luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş a fost decorat, sâmbătă, cu Ordinul ‘Bărbăţie şi Credinţă’, cu însemn pentru militari, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.
‘Nu a fost întâmplătoare propunerea domnului ministru Predoiu către preşedintele României ca, de 13 septembrie, să fie acordată decorarea şi drapelului de luptă al ISU Mureş, alături de încă trei judeţe. Judeţul Mureş, în ce priveşte situaţiile de urgenţă şi asistenţă medicală de urgenţă, a avut un rol major în dezvoltarea noului sistem pe plan naţional. Dacă în anii ’90 nu se făcea ceea ce s-a realizat la Târgu Mureş, poate că astăzi sistemul de urgenţă arăta altfel şi nu neapărat mai bine decât ce este. Pe lângă istoria acestui judeţ în dezvoltarea sistemului de urgenţă, sunt şi alte motive: implicarea în misiunile internaţionale, rolul pe care îl joacă în formarea pompierilor pe plan naţional şi a medicilor care lucrează în sistemul de urgenţă, modul exemplar de cooperare între pompieri, medici, asistenţi, piloţi, voluntari, toţi la un loc, şi care durează deja de 33 de ani. Când un drapel de luptă este decorat este o recunoaştere pentru faptele unei unităţi şi cred că această recunoaştere este chiar foarte bine meritată’, a declarat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.
Şeful DSU a mulţumit tuturor pentru eforturile depuse de-a lungul anilor, arătând că, în continuare, există provocări pentru care se impune ca forţele de intervenţie la situaţii de urgenţă să fie pregătite şi dotate.
‘Drumul este lung înainte, iar din ce vedem în fiecare zi provocările nu se opresc. Din păcate, situaţiile de urgenţă apar când ne aşteptăm cel mai puţin şi au nevoie de forţe pregătite, dotare. Uite, numai recent aţi finalizat la Mureş, în colaborare cu colegii de la Braşov, cursul de comandă a operaţiunilor de salvare, care a fost susţinut împreună cu colegii din Franţa, opt cursuri, fiecare cu durată de trei săptămâni, la care au participat pompieri şi medici din structurile inspectoratelor IGSU şi de la Unităţile de Primiri Urgenţe SMURD. Săptămâna trecută chiar aţi finalizat cursul de pregătire a paramedicilor ucraineni. Şi iată influenţa Mureşului nu este doar în România, este şi în afara României. Împreună cu Oradea, de data asta, au fost formaţi peste 200 de paramedici, inclusiv un număr de instructori, care se întorc la ei acasă ca să salveze vieţi’, a arătat Arafat.
Prefectul judeţului Mureş, Ciprian Dobre, a susţinut că serviciile pentru situaţii de urgenţă din România sunt la peste 90% eficienţă, marea problemă fiind încă integrarea informaţiilor.
‘Cea mai mare rezistenţă a sistemului, care, paradoxal, există şi astăzi, este integrarea informaţiilor. Pentru că fiecare beneficiar al informaţiei ţine cu dinţii ca doar el să fie acel beneficiar şi el să o distribuie mai departe. Astăzi încă avem probleme în ceea ce priveşte frecvenţele radio ale staţiilor cu care lucrăm. Ne punem în pericol colegii pentru că nu aud deodată decât colegii lor de la SMURD ce se întâmplă în anumite părţi unde salvatorii sunt puşi în dificultate. Cu alte cuvinte, cred că dacă acest sistem de urgenţă este avanpostul organizării serviciului public de urgenţă se datorează integrării pe care echipa doctorului Arafat a reuşit să o aducă, să zicem, până la peste 90% în România. De aceea sunteţi exponenţii unui bun serviciu public al cetăţenilor români. Cred, aşadar, că serviciul public de urgenţă nu şi-a atins maximul’, a spus Ciprian Dobre.