AcasăStiri generaleCORECTIE: Galaţi: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are primele nave multifuncţionale noi...

CORECTIE: Galaţi: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are primele nave multifuncţionale noi din ultimii 30 de ani

CORECTIE LA STIREA CU ID 7641439 DIN 2023-07-19 13:12:48

Galaţi, 19 iul /Agerpres/ – Şantierul naval din Galaţi a găzduit, miercuri, lansarea la apă a celei de-a doua nave de salvare şi stingere incendii destinată lucrătorilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), instituţia având astfel primele nave noi din ultimii aproape 30 de ani, potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat.

Nava multirol, capabilă să desfăşoare activităţi specifice operaţiunilor de intervenţie în cazul situaţiilor de urgenţă pe mare, inclusiv stingerea incendiilor, fără să fie aprovizionată timp de trei zile, are o capacitate de salvare de 50 de persoane.

‘Pompierii noştri au avut capabilităţi de intervenţie pe mare acum aproximativ 30 de ani, capabilităţi care au fost casate şi neînlocuite. Am solicitat prietenilor noştri din Marina franceză să vină să facă această analiză, dacă trebuie să ajungem din nou pe mare sau dacă ce avem acum e suficient. Concluzia acestei analize este că revenirea pompierilor pe mare cu capabilităţi de stingere, de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, de căutare salvare e una foarte importantă, lucru pe care-l facem la acest moment, folosind fonduri europene cu cofinanţare din partea bugetului de stat de 15% şi implementând proiecte pe care le-am conceput împreună cu colegi de la IGSU în 2017 pentru a acoperi nevoile noastre pe trei zone, zona aeriană, terestră şi cea maritimă şi fluvială’, a declarat, în timpul lansării, şeful DSU, Raed Arafat.

El a mai spus că alte trei nave, de dimensiuni mai reduse, urmează să fie livrate pentru intervenţii în Deltă şi pe Dunăre, în luna noiembrie urmând să fie puse la dispoziţie şi elicoptere Black Hawk.

‘Venirea elicopterelor Black Hawk care urmează să ajungă prin noiembrie va face structura complementară de intervenţie între intervenţia pe calea aerului în zona Mării Negre şi intervenţia maritimă care va fi în cooperare cu alte structuri cum sunt Poliţia de Frontieră, Garda de Coastă şi alte agenţii cu responsabilităţi în acest sens’, a menţionat secretarul de stat Raed Arafat.

La rândul său, inspectorul general al IGSU, general Dan Paul Iamandi, a subliniat importanţa navei lansate miercuri la apă.

‘Festivitatea de azi (miercuri, n.red.) reprezintă o nouă etapă semnificativă în dezvoltarea şi consolidarea capacităţii noastre de intervenţie pe mare şi e o dovadă clară a angajamentului nostru pentru protejarea vieţii, indiferent de mediul în care se află’, a generalul Iamandi.

Nava lansată miercuri la apă poate să opereze în toate anotimpurile, în Marea Neagră şi Marea Mediterană, a fost proiectată, echipată şi construită pentru o durată de viaţă de minim 30 de ani şi este echipată cu o platformă de transfer pentru aparate de zbor.

Prima navă a fost lansată la apă în data de 30 iunie, aceasta având capabilităţi pentru executarea misiunilor de căutare şi salvare pe mare.

Cele două nave au fost realizate în cadrul proiectului ‘Viziune 2020’ al cărui contract de finanţare s-a semnat în luna octombrie a anului trecut. Proiectul finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2021 are o valoare totală de aproximativ 45 de milioane de euro.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks