AcasăStiri generaleCORECTIE: Nicuşor Dan: ISC nu a făcut nicio verificare privind PUZ-urile de...

CORECTIE: Nicuşor Dan: ISC nu a făcut nicio verificare privind PUZ-urile de sector; litigiul a fost iniţiat de un ONG

CORECTIE LA STIREA CU ID 7067274 DIN 2022-02-18 13:56:23

Bucureşti, 18 feb /Agerpres/ – Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a atras atenţia asupra faptului că litigiul care a dus la suspendarea PUZ-urilor din sectoarele 2, 3 şi 4 a fost iniţiat de către un ONG, în timp ce Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a verificat timp de şase luni motivele de nelegalitate care i-au fost semnalate de către primărie.

În contextul în care Tribunalul Bucureşti a suspendat joi PUZ-urile sectoarelor 2, 4 şi 5, Nicuşor Dan a felicitat ONG-ul Ecopolis pentru faptul că a iniţiat litigiul, dar a adăugat că este inadmisibil ca o chestiune de o astfel de importanţă să nu fie soluţionată de instituţiile statului.

În cadrul unei conferinţe de presă la sediul PMB, edilul general a reamintit că în iunie 2021, după ce Consiliul General al suspendat PUZ-urile coordonatoare de sector, a prezentat opiniei publice două rapoarte care vizau legalitatea şi oportunitatea PUZ-urilor respective.

‘Cele două rapoarte au stat la baza litigiului care s-a finalizat în primă etapă ieri. Vreau să felicitat ONG-ul Asociaţia Ecopolis care a iniţiat acest litigiu. Este meritul lor integral pentru acest litigiu, însă este inadmisibil care o chestiune de o această importanţă să nu fie soluţionată de instituţiile statului. Acest raport a fost transmis în 19 iulie 2021 către Inspectoratul de Stat în Construcţii. În acest raport am prezentat 23 de motive de nelegalitate ale celor cinci PUZ-uri de sector. Din iulie până acum Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a făcut nicio verificare în ceea ce priveşte PUZ-urile de sector, ceea ce este inadmisibil. ISC ar fi trebuit să facă acest raport, să îl trimită prefectului Municipiului Bucureşti şi prefectul trebuia să meargă el în instanţă, în baza raportului făcut de ISC şi nu să ne bazăm noi, ca societate, pe un ONG, care are altă treabă decât să meargă în instanţă şi să atace PUZ-urile de sector’, a precizat Nicuşor Dan.

El şi-a exprimat speranţa ca DNA să finalizeze ancheta referitoare la PUZ-urile coordonatoare de sector, adăugând că transformarea a sute de hectare de spaţiu verde în suprafeţe construibile ar fi generat foloase necuvenite de miliarde de euro.

‘Încă din anul 2018, când a fost aprobat PUZ Sector 3, am făcut o plângere la DNA, faţă de aprobarea PUZ Sector 3, pentru că aici este vorba de abuz în serviciu, cu foloase necuvenite, de sute de milioane de euro în cazul PUZ Sector 3. Şi, dacă vorbim de toate PUZ-urile în ansamblu, cu foloase necuvenite de miliarde de euro. Pentru că un teren care are un hectar, dacă el are regim de spaţiu verde, preţul lui grosier este de 100 de euro/metru pătrat, ceea ce înseamnă că un hectar de spaţiu verde costă un milion de euro. Iar dacă el are regim de construibil, preţul lui este de 1.000 de euro/metru pătrat, de 10 ori mai mult, adică 10 milioane de euro. În cele cinci PUZ-uri de sector sunt sute de hectare de spaţiu verde care devin construibile. Sunt optimist că, în cele din urmă, DNA va finaliza ancheta pe PUZ Sector 3 şi acum pe toate celelalte PUZ-uri de sector, pentru că de fapt este aceeaşi problemă’, a precizat edilul general.

Referitor la actualizarea Planului Urbanistic General, Nicuşor Dan a reamintit că în 2013 a fost semnat un contract între PMB şi un consorţiu condus de Universitatea de Arhitectură. Pe de altă parte, el a arătat că din anul 2014 până în prezent ‘nu s-a făcut niciun progres în ceea ce priveşte actualizarea’ PUG.

‘Am avut cel puţin 20 de şedinţe tehnice şi suntem foarte aproape de o concluzie cu privire la ce vom face mai departe cu PUG. Mai este o mică verificare juridică de făcut. În condiţiile în care această verificare juridică ne spune că suntem în interiorul contractului, voinţa mea este de a continua contractul cu consorţiul condus de Universitatea de Arhitectură şi a accelera realizarea PUG’, a spus el.

Nicuşor Dan a remarcat că în Bucureşti există zone ‘mai mari pe care autoritatea publică trebuie să le reglementeze’ şi a adăugat că în acest scop a fost constituită, în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti, o echipă care să ţină locul unui centru de planificare urbană.

‘Pentru zone care necesită dezvoltare în Bucureşti – zone mai extinse – această structură a autorităţii publice va elabora tema de proiect, urmând ca apoi planul urbanistic zonal să fie făcut prin achiziţie publică de către autoritate, dar pe o temă bine stabilită de către această structură a autorităţii’, a afirmat Nicuşor Dan.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks