CORECTIE LA STIREA CU ID 7646042 DIN 2023-07-24 16:37:32
Timişoara, 24 iul /Agerpres/ – Patru personalităţi ale vieţii medicale, artistice şi administrative ale municipiului Timişoara, care au făcut cunoscut numele oraşului în ţară şi în străinătate, vor deveni cetăţeni de onoare ai Timişoarei, de Ziua Municipiului, în data de 3 august.
Un titlu de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara, care reprezintă cea mai înaltă distincţie acordată de către Consiliul Local al Municipiului, va fi decernat postmortem fostului viceprimar Adrian Orza, alături de alte trei titluri pentru fondatorul Secţiei ATI a Spitalului Judeţean Timişoara, Aurel Mogoşeanu, artista Alexandra Guţu şi scriitorul Petru Ilieşu.
‘Îi onorăm pe cei care ne-au arătat ce înseamnă să fii timişorean, modele pentru comunitate. Sunt personalităţi care în activitatea lor au fost consecvente valorilor Timişoarei de libertate, curaj şi inovare. Le acordăm acest titlu în semn de mulţumire, pentru tot ce au făcut pentru a ne face comunitatea mai puternică şi pentru a promova spiritul timişorean, oriunde au păşit’, a declarat, luni, primarul Dominic Fritz.
Petru Ilieşu este scriitor, poet, publicist şi editor român, iar numele său evocă spiritul dizident al unei părţi a intelectualităţii române în timpul regimului totalitar comunist. Apreciat ca redactor la ziarul ‘Timişoara’ şi ca publicist, a contribuit neobosit la revistele ‘Orizont’, ‘Forum studenţesc’, ‘Luceafărul’, ‘Vatra’, în lupta anticomunistă, Petru Iileşu este cunoscut ca fondator şi preşedinte al Fundaţiei Timişoara ’89, prima fundaţie umanitară înfiinţată după Revoluţie.
Adrian Orza a fost viceprimar al Timişoarei pentru 12 ani, din 2000, în administraţia Ciuhandu, numele lui fiind legat de multe realizări în domeniul social, economic, cultural şi de mediu, unde a implementat modele de bună practică care şi-au dovedit eficienţa în diverse părţi ale lumii. Personalitate importantă a Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, Adrian Orza a fost, după 2012, singurul independent din istoria post-decembristă a oraşului care a exercitat două mandate în cadrul Consiliului Local Timişoara.
Alexandra Guţu, născută la Timişoara, a început studiul violoncelului la vârsta de opt ani. Educaţia şi cariera sa poartă, cronologic, amprenta unor profesori ca Zimmer Simion, Serafim Antropov, Joseph Calvet şi Antonio Janigro. A desfăşurat o activitate concertistică neobişnuit de bogată, ca solist concertist la Filarmonica Banatul din Timişoara, oferind concerte şi turnee în America de Sud, Canada, Japonia, China, SUA şi multe ţări europene. Cu un repertoriu care cuprinde muzică barocă şi contemporană, Alexandra Guţu este un artist de renume pe scena interpretării compoziţiilor clasice, îşi continuă activitatea solistică şi acum, atât în plan naţional, cât şi internaţional (Italia).
Aurel Mogoşeanu este o figură emblematică a şcolii româneşti de medicină şi a jucat un rol providenţial în dezvoltarea sistemului medical timişorean. A fondat disciplina de Anestezie şi Terapie Intensivă ATI din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ‘Victor Babeş’ din Timişoara, fiind primul şef de Secţie de ATI din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara (1972-2002). A creat, practic, şcoala timişoreană de Anestezie şi Terapie Intensivă. După cinci decenii de prestigioasă activitate ca medic, profesor şi om de ştiinţă, Aurel Mogoşeanu a devenit membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi i s-a înmânat Diploma de Excelenţă din partea UMF din Timişoara. Acestea se adaugă Ordinului ‘Meritul sanitar’, dar şi Diplomei Uniunii Medicale Balcanice (1976), precum şi altor premii şi distincţii.