În Parcul Central din Incheon Songdo, Coreea de Sud, un muzeu al scrisului, cum puţine sunt în lume, îşi propune să împărtăşească şi să răspândească valoarea scrisului şi a comunicării, prin cercetarea şi expunerea diverselor sisteme de scriere ale lumii şi a moştenirilor culturale ale popoarelor şi civilizaţiilor.
Este Muzeul Naţional al Scrierilor Lumii (National Museum of World Writing Systems), aflat sub patronajul Ministerului Culturii Sportului şi Turismului din Coreea de Sud, a cărui construcţie a început în noiembrie 2019. Muzeul are o arhitectură aparte, din exterior pereţii clădirii ducând cu gândul la nişte pagini, simbol al eternităţii cuvântului scris. De altfel, tema ‘Pagini’ a fost selectată dintre 126 de proiecte candidate, în cadrul unui concurs internaţional organizat în anul 2017.
‘Structura arhitecturală ‘Pagini’ reprezintă baza scrisului. Proiectaţi ca un spaţiu deschis orizontal cu curbe fluide, pereţii se armonizează perfect cu împrejurimile din Songdo Central Park. Structura este conectată perfect cu calea de mers, iar interiorul şi exteriorul ei oferă o secvenţă de intersecţie, suprapunere şi inversare’, explică reprezentanţii muzeului din Songdo.
Oamenii au comunicat dintotdeauna prin cuvinte şi sunete, şi-au exprimat emoţiile, au plâns, au râs ori au gesticulat, însă scrisul este cel care aduce lumii nemurirea. Cei de la Muzeul Naţional al Scrierilor Lumii îl consideră cea mai mare descoperire a umanităţii, adevărata cale spre cunoaştere şi s-au gândit să spună tuturor povestea istoriei şi evoluţiei scrisului.
‘Umanitatea este natură.
De la sunet la limbaj,
De la picturi la simbol,
Marea invenţie a umanităţii: sistemele de scriere.
Sistemele de scriere conectează oamenii,
Sistemele de scriere transmit cunoştinţe
Sistemele de scriere creează civilizaţie’, începe incursiunea în lumea scrisului la muzeul din Songdo.
Muzeul Naţional al Scrierilor Lumii este primul astfel de muzeu naţional din Coreea de Sud şi a fost gândit pentru a oferi o mai bună comunicare cu lumea prin intermediul textului. Cuprinde o expoziţie permanentă intitulată ‘Civilizaţie şi scris; O călătorie grandioasă’, care adună cărţi vechi, instrumente de scris din alte vremuri şi până azi, papirusuri, vechi inscripţii în piatră sau manuscrise de demult apărute. Printre exponatele cele mai importante se numără o inscripţie cuneiformă akkadiană, ce datează din perioada 2000 – 1600 î.Hr., ce spune vechea poveste a inundaţiilor din Asia de Vest, ‘Cartea lui Joshua’ din Biblia Gutenberg de 42 de rânduri (1454) sau o ediţie a enciclopediei ‘Istoria naturală’ (1476), după politicianul şi comandantul militar Gaius Plinius Secundus.
Expoziţia permanentă prezintă marea călătorie a sistemelor de scriere ale lumii şi a civilizaţiei umane. Prin cea mai recentă tehnologie digitală, descrieri oferite în nouă limbi, exponate pentru experienţe tactile şi conţinuturi pe sisteme de scriere reinterpretate de artişti, expoziţia este o încântare pentru vizitatori.
O expoziţie specială este ‘Prea mult timp, nu am citit – Care este viitorul sistemelor de scriere?’, care vrea să tragă un semnal de alarmă cu privire la felul în care oamenii au ajuns să se raporteze la scris şi la citit.
‘Expoziţia specială ne face să reflectăm la cât de familiari suntem cu imaginile şi videoclipurile în comparaţie cu scrisul. Această expoziţie evidenţiază caracteristicile şi diferenţele dintre variatele metode de comunicare şi oferă un loc pentru a contempla viitorul comunicării’, se arată în ghidul de prezentare a muzeului.
Expoziţia în aer liber ‘Sensory Landscript by WISE Arhitecture’ propune o experienţă senzorială specială în care natura şi arhitectura, la fel ca şi sistemele de scriere şi fiinţele umane, rezonează între ele.
Muzeul are o zonă specială, dedicată copiilor, care oferă o prezentare completă a diferitelor sisteme de scriere. Este concepută pentru a fi uşor accesibilă copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani, fiind un loc în care micuţii pot intra cu ajutorul tehnologiei în lumea fermecătoare a cuvintelor scrise.
National Museum of World Writing Systems Incheon Songdo urmează să fie deschis publicului larg pe 25 mai 2023.
Peste 50 de ziarişti din întreaga lumea, prezenţi în Coreea de Sud la cea de-a XI-a ediţie a Conferinţei Mondiale a Jurnaliştilor, organizată de Asociaţia Jurnaliştilor din Coreea, în perioada 24 – 29 aprilie, au avut posibilitatea să vadă muzeul înainte de inaugurarea oficială.