Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din România au fost parcurse şi încheiate, nu înţelege care sunt motivele pentru care autorităţile din România nu lansează licitaţiile pentru realizarea acestor obiective. ”Nu putem merge noi pe şantier. Odată aprobate cele trei spitale regionale, implementarea este sută la sută responsabilitatea statului membru de a se organiza şi a le face”, arată eurodeputatul, potrivit News.ro.
”Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut: studii de fezabilitate, amplasamentele sunt stabilite, finanţările au fost acoperite de Banca Europeană de Investiţii, diferenţele (dintre estimările iniţiale privind costurile spitalelor regionale şi sumele rezultate în urma studiilor de fezabilitate – n.r.), nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile, să se stabilească constructorul şi să se meargă pe şantier, pentru că nu putem merge noi pe şantier. Odată aprobate cele trei spitale regionale, implementarea este sută la sută responsabilitatea statului membru de a se organiza şi a le face”, a declarat Crina Creţu luni seară, la Prima News.
Ea a subliniat că, dacă cele trei spitale nu vor fi realizate până în anul 2027, România va pierde sume mari de bani, iar dacă acest lucru se va realiza, ar însemna că a fost nevoie de 12 ani.
”Eu săptămâna trecută am inaugurat, online, am luat cuvântul, în Creta, un spital, într-adevăr, cu 300 de paturi, nu cu 900 de paturi, dar care s-a făcut din 2019 a fost aprobat şi acum a fost inaugurat”, a mai spus fostul comisar european.
Corina Creţu a adus în atenţie şi problema legată de faptul că unele preţuri au crescut de trei-patru ori, ceea ce presupune creşterea costurilor pentru realizarea celor trei spitale.
Ea a afirmat că spitalele regionale sunt, alături de Autostrada Moldovei, ”cele două mari regrete” ale mandatului său de comisar european.
”S-au schimbat cred că opt miniştri în trei ani. Fiecare a venit cu viziunea lui despre aceste spitale regionale, de la spitale de 400 de paturi am ajuns la spitale de 1.000 de paturi, ceea ce nu e un lucru rău, de la 500 de milioane de euro pentru toate cele spitale s-a ajuns la 1,2 miliarde de euro. Bani există. Şi acum în 2022, sunt cheltuiţi doar 70% din sumele alocate pe Programul Operaţional Regional. Am solicitat să se facă această diferenţă de sume care rezulta între ceea ce s-a semnat în 2015 şi ceea ce a rezultat din studiile de fezabilitate”, a mai afirmat Corina Creţu.
Ea a amintit că, în momentul în care s-a opus ideii realizării acestor spitale în parteneriat public-privat, arătând că fondurile europene sunt pentru a-i ajuta pe cei care nu au bani, nu pentru a dezvolta reţele private de sănătate, discuţiile despre aceste spitale ”s-au oprit”, deşi existau fonduri în exerciţiul financiar care s-a încheiat în anul 2020, cu posibilitate de prelungire până în 2023.
Articolul Corina Creţu, despre spitalele regionale: Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile, să se stabilească constructorul şi să se meargă pe şantier, nu putem merge noi pe şantier apare prima dată în Ecopolitic.