„A început carnavalul electoral pînă să ajungem la pagina calendarului legal. De data aceasta trebuie să ne iasă. Frumos, legal, patriotic, cu optimism, cu încredere în viitor. Țara s-a umplut cu tablouri uriașe pe marginea șoselelor, cu Nicușor Dan tuns și fotoșopat și panonat din sărăcia lui de chiriaș la cam un sfert cît Nicolae Ciucă, gata să-ți vorbească sau să-ți întindă mîna din fotografie, cu Crin Antonescu zîmbind galeș ca un personaj care se întoarce dintr-un trecut din ce în ce mai difuz, cu „România Înainte” și „Elore, băieți”, un fel de „Crin e cu voi, dar și cu noi!”. Și cu Ponta, ieșind de prin găuri și intersecții, zîmbind viclean și ofertant, încercînd să pară mai pur ca niciodată”, scrie, în Cotidianul, jurnalistul Cornel Nistorescu.
„Toate se derulează „În fața națiunii”, „În fața poporului”, pe ”Televiziunea poporului”, adică în jur de 0,5-1, pînă în 2% rating, poporul român fiind în mintea producătorilor cam cît un orășel de provincie, cu un pachet de ultra-mediocri trudind o biată actorie la cratiță, la supă cu panseluțe, la cartofi prăjiți sau la șaorme și prin piețe, în dorința de a etala „umanitatea din noi” care se regăsește și într-înșii, sub forma unui soi de omenie banală. Umanitatea „la mic” și „în ton minor”, pusă în slujba țării, a patriei, a destinului. Concurenții sunt atît de goi și de săraci într-ale viitorului de țară că te apucă și plînsul și somnul, deși adormitul plîngînd este numai la îndemîna copiilor.
Prefăcătoria aceasta carnavalescă și-a început revărsarea pe micile ecrane cu mega-show-ul american dîmbovenizat în care Crin Antonescu pomădat și parfumat și legat cu fundiță de sărbătoare a debutat cu vorbăria lui tip „patria glamour”, cu discursul său presărat cu petale patriotice, cu sclipici și beteală, cu figuri de stil, metafore și comparații, gata să continue încă 30 de ani în perplexitatea damelor vrăjite de cuvintele sale meșteșugite pe post de program cu fluturași și porumbei.
Crin Antonescu, după eșecuri și abandonuri, încearcă un redivivus politic însoțit de Marcel Ciolacu, de Paul Stănescu, de Predoiu, de Emil Boc și de Pambuccian prăbușit cu sacii în fotoliu, ce mai, cu elitele noastre anti-elite abia scoase de la Nufărul (cu și fără NUP), cu toată Antena 3 TV mobilizată în acest carnaval electoral cu artificii și muzică, găzduit în clădirea parlamentului, cu public de umplutură („acum aplaudăm!”), cu studenți mobilizați să arate frumos și să pună întrebări deștepte și cu publicitate în prime-time.
Crin Antonescu dă probe, repetă și glosează pe seama rolului în care se visează. „România are o voce și trebuie să o folosească”, „Suntem Bruxelles-ul. Dacă nu ne convine ceva, spunem”, „Sper să spun Români, Treceți Prutul! Dar nu cu arme, cu tehnologie!”
O dorință nebună de memorabil, de vorbe de duh a la Antonescu și Winston Churchill, „Nu ne mai putem permite ambiții mici și meschinării”, într-un regal de promisiuni și vorbe goale în niște „Dezbateri fenomen” la Antena 3 („CNN” cum sunt eu popă!).
Trebuie să iasă frumos, european, să acoperim eșecul și rușinea de la alegerile precedente, să liniștim poporul și să cîștige cine trebuie. Adică aceiași, zișii pro-europeni pe cont propriu, pudrați, pomădați, revopsiți, cu butaforie îmbunătățită, cu zece cuvinte noi, cu pantofi cu scîrț, cu alte costume, cu muzică și aplauze, cu urale și chiar cu huiduieli.
Show-ul continuă, pe margine cu arbitri și judecători, cu pericol de sancțiuni, cu riscul de percheziții și arestări, cu cenzură în interes democratic, cu butoaie de zoaie și rahat pregătite pentru cine încurcă lucrurile, cu Rețeaua Soroș re-mobilizată, cu zgomotoase trimiteri la popor și la țară.
Orice ar fi, trebuie să iasă!
Cum să piardă cine organizează!?”, scrie Nistorescu.
Articolul Cornel Nistorescu: „Trebuie să iasă frumos, european, să acoperim eșecul și rușinea de la alegerile precedente, să liniștim poporul și să cîștige cine trebuie. Adică aceiași, zișii pro-europeni pe cont propriu, pudrați, pomădați, revopsiți, cu butaforie îmbunătățită, cu zece cuvinte noi, cu pantofi cu scîrț, cu alte costume, cu muzică și aplauze, cu urale și chiar cu huiduieli. Show-ul continuă, pe margine cu arbitri și judecători, cu pericol de sancțiuni, cu riscul de percheziții și arestări, cu cenzură în interes democratic, cu butoaie de zoaie și rahat pregătite pentru cine încurcă lucrurile, cu Rețeaua Soroș re-mobilizată, cu zgomotoase trimiteri la popor și la țară” apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro