Odată cu redeschiderea muzeelor, a cafenelelor, barurilor, restaurantelor şi a teraselor, Copenhaga revine miercuri la un aer de normalitate datorită menţinerii unei situaţii stabile privind cazurile de COVID -19, relatează AFP.
Danemarca a decis să accelereze redeschiderea şi, de miercuri seara, fanii se vor putea întoarce în tribune pentru meciuri de fotbal din Superliga, prima divizie a fotbalului danez.
‘Pandemia nu s-a terminat (…), dar avem impresia că ne apropiem de ultimul capitol’, a declarat pentru AFP Darcy Millar, proprietarul unei cafenele din centrul capitalei daneze. Oamenii obişnuiţi merg la terase încântaţi că îşi pot degusta cafeaua în ceşti ”adevărate”.
La câţiva kilometri, muzeul naţional a amenajat corturi mici pentru a verifica dacă fiecare vizitator, cu mască, are ”coronapas” .
Ca un corolar al redeschiderii, prezentarea acestui paşaport de sănătate care atestă un test negativ cu mai puţin de 72 de ore înainte, a unei vaccinări sau a unei recuperări recente în urma COVID-19, este cerută pentru a putea intra la muzeu sau la restaurant, unde este necesară rezervarea, dar nu şi pentru terase. La muzeul naţional, salutăm această ” revenire aproape de normal”.
”Este o zi cu adevărat specială, să redeschidem după cinci luni!”, a declarat directoarea adjunctă a instituţiei culturale, Anni Mogensen.
În pofida acestei mari redeschideri, elevii din învăţământul secundar rămân parţial în învăţământul la distanţă şi mulţi angajaţi a căror prezenţă nu este obligatorie la locul de muncă sunt încă în telemuncă.
Deşi cluburile de noapte sunt încă închise, cinematografele, teatrele şi sălile de concert urmează să se redeschidă la 6 mai.
Totuşi, acest plan de redeschidere poate fi supus unor ajustări locale, inclusiv închideri dacă numărul de cazuri de infectare începe să crească din nou.
În regatul nordic, cu 5,8 milioane de locuitori, numărul de cazuri noi este de peste patru ori mai mic decât în decembrie, când ţara a fost plasată în semi-izolare cu închiderea şcolilor şi a afacerilor neesenţiale, redeschise de acum.
Campania de vaccinare, încetinită de renunţarea la vaccinul AstraZeneca din cauza efectelor secundare foarte rare, dar grave, urmează să se încheie în august. În prezent, 8,9% din populaţie a fost complet vaccinată şi 18,8% au primit o primă doză.