Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Dolj i-au îndemnat, vineri, pe toţi participanţii la actul educaţional din judeţ să se implice în diminuarea efectelor pandemiei de Covid-19 prin vaccinare voluntară şi testare.
Ei au semnalat că din cele 38.804 de teste distribuite în şcolile din judeţ numai 1.289 au fost folosite, ceea ce reprezintă circa 3,3%. Un număr de 37.515 de teste pentru depistarea cazurilor pozitive cu noul coronavirus au rămas neutilizate şi din cele folosite 52 au fost pozitive.
‘Suntem într-un moment în care şcoala, în desfăşurarea ei tradiţională, a cunoscut o perioadă dificilă. Cursurile defăşurate online cu toate eforturile dascălilor şi elevilor au compensat doar o parte din ansamblul educaţional pe care ni-l dorim. Vedem în jurul nostru că apare speranţa revenirii la normalitate, după cum ne-o spun medicii, specialiştii în domeniu. Iar aceasta se poate realiza doar prin imunizare prin vaccinare a cât mai multora dintre noi. În acest context, trebuie să receptăm mesajul campaniei ‘Vaccinare şi testare pentru învăţare’ promovată de Ministerul Educaţiei’, a spus şeful IŞJ Dolj, Alexandru Gîdăr, la conferinţa tematică organizată de inspectorat, în parteneriat cu Universitatea din Craiova, în cadrul Campaniei Naţionale de Informare ‘Vaccinare şi testare pentru învăţare’, la care a participat şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Maria Ştefania Manea.
Gîdăr a afirmat că scopul dezbaterii, la care au participat elevi, cadre didactice şi părinţi, a fost de a-i sensibiliza, impulsiona şi conştientiza pe toţi participanţii la actul educaţional despre importanţa vaccinării şi rolul testării în protejarea tuturor.
‘Ne dorim cu toţii revenirea cât mai rapid în clase, în amfiteatre, în sălile şi pe terenurile de sport. Şi numai prin vaccinare şi testare putem reduce cazurile de îmbolnăvire şi riscul de transmitere a virusului’, a susţinut Alexandru Gîdăr.
În judeţul Dolj, 54,2% din cei 8.525 de angajaţi în învăţământul preuniversitar s-a vaccinat. În ceea ce priveşte numărul cadrelor didactice vaccinate, acesta este de 4.648 de persoane dintr-un total de 6.163.
Alte probleme dezbătute în cadrul conferinţei desfăşurate la sediul IŞJ Dolj au vizat desfăşurarea activităţilor remediale, bursele şi transportul elevilor, planurile-cadru pentru liceu, formarea continuă a cadrelor didactice, dezvoltarea competenţelor digitale şi a digitalizării educaţiei, analiza necesităţii de extindere a perioadei de desfăşurare a cursurilor în învăţământul preuniversitar, reîntoarcerea la şcoală a tuturor elevilor, susţinerea examenelor naţionale, în condiţii de siguranţă şi implementarea măsurilor Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă cu cele cinci direcţii de finanţare pentru învăţământul preuniversitar.
În Dolj, 6.442 de elevi sunt cuprinşi în Programul Naţional ‘Şcoală după şcoală’, din care 4.749 sunt din mediul rural şi 1.693 sunt din mediul urban.
La eveniment au mai fost prezenţi Flavius Sirop, subprefect al judeţului Dolj, prof. univ. dr. Dorel Berceanu, prorector al Universităţii din Craiova, Iuliana Manea, director adjunct la DSP Dolj, şi dr Cristiana Ciovică, din cadrul DSP Dolj, Bogdan Vlăduţoiu, inspector-şef al ISU Dolj, reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ, ai asociaţiilor de părinţi şi de elevi, directori ai unităţilor de învăţământ şi inspectori şcolari din cadrul IŞJ Dolj, în format fizic, iar în mediul online s-au alăturat circa 800 de directori, profesori, părinţi, elevi şi reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale din fiecare unitate de învăţământ.