Germania a declarat vineri întreg teritoriul Spaniei zonă de risc epidemiologic pentru transmiterea COVID-19, după ce rata infectărilor în această ţară a crescut mai mult decât dublu în numai o săptămână şi varianta Delta mai contagioasă a coronavirusului se răspândeşte rapid în rândul adulţilor tineri nevaccinaţi, informează Reuters.
Decizia autorităţilor de la Berlin, care priveşte inclusiv insulele Baleare şi Canare, foarte populare în rândul turiştilor germani, intră în vigoare duminică. Ea va avea deocamdată un impact limitat asupra persoanelor care călătoresc dinspre Spania către Germania, acestea fiind obligate doar să prezinte un test PCR negativ pentru a evita carantina la sosirea în Germania.
Dacă însă rata infectărilor în Spania va continua să crească, atunci atunci această ţară ar putea fi inclusă de autorităţile germane în rândul zonelor cu incidenţă ridicată, ceea ce ar însemna carantina obligatorie pentru persoanele nevaccinate la sosirea în Germania, de unde rezultă deja incertitudini asupra planificării călătoriilor germanilor în Spania în plin sezon estival.
Germania a introdus, tot vineri, în zonele cu incidenţă ridicată Cipru, astfel că persoanele sosite din această ţară trebuie să intre în carantină.
Spania nu doreşte să piardă importantele venituri din turism şi prin urmare încearcă să menţină un echilibru între deschidere şi măsuri antiepidemice. Dar autorităţile locale din insulele Canare şi regiunea mediteraneană Valencia au cerut vineri guvernului reinstituirea restricţiilor de circulaţie pentru a stăvili noul val epidemic.
Odată cu venirea verii şi a vacanţelor, în Spania s-au înmulţit petrecerile tinerilor în baruri, discoteci şi locuinţe, în timp ce purtarea măştii nu mai este obligatorie în aer liber, consecinţa inevitabilă fiind o creştere incontrolabilă a numărului de infectări în rândul persoanelor tinere. Chiar dacă majoritatea acestora nu ajung să fie spitalizaţi, ei pot transmite virusul altora mai vulnerabili.
Guvernul de la Madrid a anunţat miercuri că Spania a revenit în zona de risc extrem de transmitere a COVID-19, stabilită la pragul de 250 de cazuri la 100.000 de persoane în ultimele 14 zile, prag depăşit acum, în timp ce această rată a infectărilor a ajuns la 814 în categoria de vârstă 20-29 de ani.