utorităţile sanitare din Italia estimează că această ţară ar putea reveni la normalitate în urma pandemiei de COVID-19 într-un interval cuprins între 7 şi 15 luni, dar cu condiţia să susţină un ritm al vaccinării de 240.000 de persoane pe zi, a declarat un responsabil din Ministerul Sănătăţii italian marţi, când Italia a înregistrat 376 de noi decese asociate COVID-19, faţă de 318 în ziua anterioară, relatează agenţiile EFE şi Reuters.
Numărul infectărilor a crescut de asemenea în ultimele 24 de ore, la 19.749, faţă de 13.902 luni. A crescut şi numărul spitalizărilor, acestea fiind marţi de 22.393, faţă de 21.831 în ziua anterioară. Luni, 231 de noi pacienţi au ajuns la terapie intensivă, iar marţi 278.
”Dacă presupunem că vaccinarea oferă protecţie şi împotriva infectării, nu doar împotriva îmbolnăvirii, şi protejează pentru cel puţin doi ani, vaccinând 240.000 de persoane zilnic am putea reveni la normalitate în 7-15 luni”, a declarat la o şedinţă parlamentară directorul pentru prevenţie din Ministerul Sănătăţii italian, Gianni Rezza.
Această estimare, explică responsabilul italian, se bazează pe un studiu efectuat în colaborare cu Institutul Superior de Sănătate al Italiei şi cu fundaţia Bruno Kessler, Gianni Rezza insistând că ea s-ar putea concretiza dacă se menţin ritmul vaccinării şi eforturile de limitare a infectărilor.
”Frânarea variantelor mai periculoase (ale coronavirusului) şi domolirea progresiei pandemiei sunt fundamentale pentru protejarea campaniei de vaccinare (…) Dacă facem acum eforturi, cu această strategie vom avea un efect pozitiv în câteva luni”, a argumentat el.
Oficialul italian a ţinut să adauge că, pe lângă vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca, în lunile următoare ar putea fi autorizate şi alte vaccinuri, primul aşteptat fiind cel produs de Johnson & Johnson, care ar putea fi autorizat săptămâna aceasta de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
Italia, care luni a depăşit pragul de 100.000 de decese asociate COVID-19, a administrat până în prezent 5,6 milioane de doze de vaccin, dar mai puţin de 1,7 milioane de persoane au primit şi a doua doză, dintr-o populaţie de circa 60 de milioane de persoane.