Preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene a convocat pentru miercuri după-amiază o reuniune extroardinară a miniştrilor sănătăţii din statele UE pentru a analiza decizia pe care o va adopta Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) despre vaccinul de la AstraZeneca, relatează EFE.
Ministerul Sănătăţii din Spania, condus de Carolina Darias, a informat despre convocarea acestei reuniuni, programată pentru ora 17:00 GMT.
EMA a anunţat pentru după-amiază concluziile asupra evaluării din ultimele două săptămâni a siguranţei vaccinului de la AstraZeneca, referitor la unele cazuri neobişnuite de tromboembolism raportate la mai mulţi pacienţi după administrarea acestui ser.
În cazul în care se va continua administrarea sa în UE, se va decide interzicerea sa la anumite categorii în funcţie de vârstă, sex sau istoric medical, dacă se va considera că sunt mai predispuse la dezvoltarea de cheaguri sangvine, iar concluzia va fi că aceste incidente sunt legate de vaccinare.
Odată aflate concluziile EMA, miniştrii europeni ai sănătăţii se vor reuni online pentru a adopta eventuale decizii privind utilizarea vaccinului de AstraZeneca.
Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale (MHRA) a anunţat organizarea miercuri la ora 14:00 GMT a unei conferinţe de presă cu privire la posibila relaţie dintre vaccinul anti-COVID-19 realizat de Oxford/AstraZeneca şi unele cazuri de coagulare sangvină.
EMA va avea la aceeaşi oră o conferinţă de presă la care va anunţa decizia sa privind vaccinul Oxford/AstraZeneca.
Şapte decese provocate de tromboză au fost raportate în Marea Britanie, dintr-un total de 30 de cazuri identificate. În total, peste 18 milioane de doze cu vaccinul de la AstraZeneca au fost administrate în această ţară.
În aşteptarea avizului MHRA, universitatea Oxford a anunţat marţi că suspendă testările pe copii ale vaccinului său anti-COVID-19, dezvoltat în colaborare cu laboratorul anglo-suedez.
Temerile legate de acest vaccin riscă să compromită continuarea campaniei masive de vaccinare în Marea Britanie, ţară unde pandemia de coronavirus a provocat moartea a aproximativ 127.000 de persoane.
Din precauţie, mai multe ţări europene au decis să suspende administrarea vaccinului la cei cu vârste sub 60 de ani, precum Franţa, Germania şi Canada.
Norvegia şi Danemarca au suspendat total administrarea vaccinului de AstraZeneca.