Guvernul portughez a decis să impună începând cu săptămâna viitoare o nouă serie de măsuri care să încetinească epidemia de COVID-19, din cauza creşterii numărului de contaminări cauzate de varianta Omicron, a anunţat marţi premierul Antonio Costa, informează AFP.
În faţa unei variante ‘mult mai transmisibile’, care reprezintă deja aproape jumătate dintre noile cazuri detectate în Portugalia, telemunca va deveni obligatorie timp de două săptămâni, iar barurile şi discotecile vor fi închise.
Vor fi impuse din nou limite pentru numărul de persoane în magazine, iar prezentarea unui test va deveni obligatorie pentru a putea asista la un spectacol sau la un eveniment sportiv, la fel şi pentru a merge la restaurant în ajunul Crăciunului sau de Revelion.
‘Suntem conştienţi de impactul acestor măsuri, însă, dacă nu le vom adopta, consecinţele vor fi mult mai grave’, a subliniat premierul Portugaliei.
Iarna trecută, Portugalia a fost lovită de un val violent de contaminări, care au supraaglomerat spitalele.
Guvernul portughez a restabilit deja la începutul lui decembrie mai multe măsuri de control sanitar, pentru a extinde utilizarea măştii sanitare, a certificatului de vaccinare şi a testelor de depistare.
Pentru a reduce contactele în timpul reuniunilor prevăzute pentru sărbătorile de iarnă, executivul socialist portughez a anunţat din 25 noiembrie că vacanţele şcolare vor fi prelungite şi telemunca va fi obligatorie în timpul primei săptămâni din ianuarie.
Portugalia se numără printre ţările care cer un test negativ la COVID-19 pentru călătorii care sosesc pe teritoriul său, inclusiv pentru cei vaccinaţi. Această măsură va fi prelungită dincolo de data prevăzută iniţial, 9 ianuarie, a anunţat acum Costa.
În pofida acestor restricţii, numărul de noi contaminări zilnice a atins în Portugalia cel mai înalt nivel al său din februarie anul trecut, iar numărul de persoane spitalizate la terapie intensivă s-a dublat într-o lună.
Cu 89% din populaţia sa de 10,3 milioane vaccinată, Portugalia se află în ceea ce priveşte vaccinarea pe locul doi în lume, după Emiratele Arabe Unite, potrivit site-ului Our World in Data.