Coronavirus: Ungaria donează 20 de aparate de venitlaţie mecanică Republicii Moldova

0
499

Ca răspuns la apelul secretarului general al NATO, Ungaria a donat Republicii Moldova 20 de aparate de ventilaţie mecanică pentru a ajuta ţara să reziste mai bine la pandemie, a declarat vineri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, la Chişinău, informează agenţia MTI, citată de hirado.hu.

La o conferinţă de presă comună cu omologul său din Moldova, Nicu Popescu, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că, din moment ce pandemia nu cunoaşte graniţe, ţările lumii trebuie să se bazeze unele pe altele.

El a avertizat că în contextul în care al patrulea val al pandemiei este ‘la porţile noastre’, statele au datoria de a-şi proteja cetăţenii, iar cel mai bun mijloc de protecţie este vaccinul.

‘Pagubele provocate de cel de al patrulea val vor depinde numai de disponibilitatea celor nevaccinaţi de a se vaccina’, a mai spus ministrul.

Peter Szijjarto a subliniat că salvarea persoanelor grav bolnave depinde în mare măsură de disponibilitatea echipamentelor medicale adecvate. Întrucât Ungaria a reuşit să se descurce destul de bine cu achiziţionarea acestor echipamente, acum poate da ajutor Republicii Moldova, a afirmat el.

În încheiere, ministrul a vorbit despre cooperarea economică şi comercială strânsă şi eficientă care leagă Ungaria şi Republica Moldova.

Două companii ungare, OTP şi Richter joacă un rol important în dezvoltarea economiei moldoveneşti, cea din urmă fiind deja lider de piaţă în domeniul său în această ţară. De asemenea, Eximbank a înfiinţat o linie de credit de 85 de milioane de euro în vederea dezvoltării cooperării între companiile ungare şi cele moldoveneşti, a informat ministrul ungar.

Sursa: AGERPRESS