liminarea restricţiilor în mai multe state membre ale UE şi subvarianta mai contagioasă a variantei Omicron a coronavirusului sunt probabil cauzele care au condus la recenta creştere din nou a numărului cazurilor de COVID-19, a declarat joi directorul pentru strategie de vaccinare al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), Marco Cavaleri, relatează agenţia EFE.
Important este să facem o urmărire a acestor noi cazuri de COVID-19 pentru a vedea cât de mult conduc la situaţii grave, în special spitalizări şi internări la ATI, lucru de care ”trebuie să ne temem cel mai mult din punctul de vedere al sănătăţii publice”, a subliniat responsabilul EMA, care a cerut populaţiei să nu neglijeze vaccinarea, iar aceia care nu şi-au făcut şi doza booster să se vaccineze cât mai curând.
Cât despre vaccinurile anti-COVID-19 adaptate variantei Omicon, el a menţionat că datele despre acestea ar urma să fie disponibile cândva în perioada aprilie-iulie anul acesta, pentru ca serurile să fie aprobate în vară şi în toamnă să poată începe campania de vaccinare.
Şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a manifestat îngrijorarea faţă de înmulţirea din nou a cazurilor de COVID-19 în lume, pe fondul scăderii testării, eliminării premature a restricţiilor în multe ţări, răspândirii tot mai intense a subvariantei BA.2 a variantei Omicron şi propagării ideii greşite că această variantă ar fi inofensivă sau ultima a pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2.
Valul de infectări este în mare parte alimentat de subvarianta BA.2 a variantei Omicron, care în unele ţări deja o depăşeşte pe sora ei BA.1. Fără nicio îndoială, BA.2 ”este varianta cea mai contagioasă a virusului SARS-CoV-2 pe care am vazut-o până acum”, a atras atenţia miercuri responsabila tehnică a OMS pentru combaterea COVID-19, Maria Van Kerkhove, potrivit AFP.
La aceasta, explică ea în continuare, se adaugă ridicarea în numeroase ţări a măsurilor sanitare anti-COVID-19, ceea ce oferă virusului ”ocazia să se răspândească”, plus acoperirea vaccinală incompletă în numeroase regiuni ale lumii.
De asemenea, experta OMS a deplâns dezinformarea cu privire la COVID-19 care circulă chiar la niveluri foarte înalte ale statelor. Astfel, unii spun că Omicron este inofensivă şi că este ultima variantă cu care se confruntă lumea, alţii că pandemia s-a terminat, iar ”toate acestea sunt la originea unei mari confuzii”, de care profită virusul.
”Constatăm aşadar o înmulţire a cazurilor (de COVID-19) detectate în lumea întreagă dintr-un anumit număr de cauze. Sunt aceleaşi cauze aflate la originea transmiterii virusului de la începutul pandemiei”, a concluzionat Maria Van Kerkhove.