Corul Filarmonicii ‘George Enescu’, dirijat de Iosif Ion Prunner, va susţine pe 8 noiembrie, la Ateneul Român, un concert ce îşi propune un periplu în istoria de 2.000 de ani a muzicii din zona Mediteranei, ce pendulează între sacru şi profan, informează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES.
Repertoriul ales surprinde componenta religioasă atât în Antichitate, cât şi sub aspect creştin la Rossini şi Verdi. Povestea Elenei şi a Războiului Troian este relatată de lucrarea ‘Helena’ de Iannis Xenakis. Pe de altă parte, Theodoros Matoulas în ‘Cantata 10 mai 1936’, de factură profană, evocă un eveniment din istoria recentă a Greciei, iar Andrei Popescu, compozitor italian de origine română, a conceput Codex Aureus pe baza scrierilor filosofului roman Lucreţiu.
Pe scenă vor fi invitaţi artişti din spaţiul mediteranean contemporan: harpista Maria Bîldea (de origine română, stabilită la Atena), psalmistul grec Vassilis Agrokostas, compozitorul Theodoros Matouolas.
Îşi va da concursul un cvintet de coarde alcătuit din membri ai Filarmonicii George Enescu: Marius Baclea – vioara I, Emil Stegar – vioara a II-a, Florin Matei – violă, Dan Joiţoiu – violoncel, Săndel Smărăndescu – contrabas.
Biletele, cu preţuri cuprinse între 50 şi 60 de lei, pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Ateneului Român sau online de pe site-ul www.fge.org.ro – secţiunea ‘Calendar’.