Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, susţine că protestul reprezentanţilor firmei SC European Waste Technology (EWT) SRL, care au adus, luni, utilajele în faţa Palatului Administrativ şi au blocat strada, este o încercare de intimidare a administraţiei judeţene.
‘Prezenţa utilajelor SC European Waste Technology în faţa Palatului Administrativ reprezintă o încercare de manipulare a opiniei publice şi de intimidare a administraţiei judeţene.
Reprezentanţii companiei profită de pe urma atenţiei pe care craiovenii o oferă procesului de realizare a platformelor containerelor îngropate şi încearcă sa ofere o imagine denaturată a relaţiei dintre constructor şi Consiliul Judeţean Dolj. Scopul final al acestui demers îl reprezintă obţinerea unor sume mai mari din partea autorităţii publice pentru lucrările care se desfăşoară în acest moment în Craiova’, afirmă preşedintele CJ Dolj, într-un punct de vedere, remis AGERPRES.
Reprezentanţii firmei SC European Waste Technology (EWT) SRL, care construieşte în Craiova platformele pentru containerele îngropate, au blocat, luni, cu utilajele, str. Nicolaescu Plopşor din centrul Craiovei, în faţa sediului Consiliului Judeţean Dolj, într-un protest spontan. Administratorul societăţii EWT SRL, Marius Croitoru, care a spus că a decis să intre în greva foamei, a declarat că au recurs la protest, în semn de nemulţumire faţă de atitudinea administraţiei judeţene, care le-a întârziat predarea amplasamentelor pentru a putea executa lucrările pentru cele 438 de platforme pentru containerele îngropate care se realizează în Craiova, în cadrul Masterplanului de deşeuri al judeţului.
Contractul a fost atribuit SC EWT SRL în anul 2017, iar termenul de finalizare era 2018. Potrivit lui Marius Croitoru, între timp containerele s-au şi scumpit, iar firma sa nu poate să-şi recupereze banii.
‘Suntem din nou în pragul de a prelungi contractul. Plătim cu peste o mie de euro containerul mai scump. Şi noi şi Consiliul Judeţean am făcut două consultări către Direcţia de achiziţii publice, am primit răspunsuri, am demonstrat cu facturi că noi le plătim mai scumpe, conform instrucţiunii ANAF nr. 2, întrucât nu s-a prelungit din cauza noastră. CJ Dolj trebuie să ne plătească costurile de achiziţie şi n-au luat nicio măsură. Vin şi invocă fel şi fel de motive’, a declarat administratorul SC European Waste Technology SRL.
Preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, afirmă că ‘în realitate, cererea de majorare a valorii lucrărilor se afla în instanţă, ca urmare a unui demers pe care SC European Waste Technology l-a iniţiat împotriva Consiliului Judeţean Dolj, iar litigiul comercial este în curs de soluţionare’.
‘Autoritatea publică nu poate modifica termenii contractului aflat în desfăşurare, contract pe care compania constructoare şi l-a asumat la momentul semnării, în lipsa unei decizii judecătoreşti. Investiţia se realizează din fonduri europene obţinute în baza unor condiţii stricte, de la care autoritatea publică nu se poate abate. Banii publici nu pot fi utilizaţi discreţionar. Totodată, subliniez faptul ca toate compartimentele Consiliului Judeţean Dolj implicate în desfăşurarea acestui proiect au oferit sprijin şi au întreprins toate demersurile necesare pentru buna desfăşurare a contractului. Specialiştii noştri au întocmit la timp toate documentaţiile necesare şi au acţionat cu celeritate de fiecare dată când au existat solicitări din partea constructorului. Acţiunea de astăzi este una împotriva legii şi a intereselor publice. Suntem convinşi că instituţiile abilitate vor lua măsuri în consecinţă’, precizează preşedintele CJ Dolj.
Pe numele patronului SC EWT SRL, poliţia a deschis un dosar penal pentru împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice, conform art. 339 din Codul penal. Poliţiştii au intervenit pentru fluidizarea circulaţiei, iar ulterior strada a fost deblocată.