Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe a declarat, miercuri, că în cadrul Biroului Politic Naţional al PNL se vor purta discuţii privind şefia organizaţiei judeţene a PNL Iaşi, decizia urmând să fie luată de acest for.
‘Acest lucru îl va stabili, evident, preşedintele Ludovic Orban împreună cu colegii din Biroul Politic Naţional. Avem astăzi o echipă suficient de puternică, de omogenă, determinată, în cadrul PNL, astfel încât orice coleg poate face faţă funcţiei de preşedinte al filialei judeţene. Mă bucur foarte mult că această echipă a demonstrat ieşenilor în 2020 că are şi viziune, şi determinarea să schimbe faţa judeţului nostru’, a răspuns jurnaliştilor, într-o scurtă declaraţie de presă, întrebat cine va prelua conducerea filialei ieşene a PNL.
Alexe a anunţat, miercuri dimineaţa, că a fost pus sub control judiciar şi a decis să se autosuspende de la conducerea PNL Iaşi, dar îşi va continua activitatea de preşedinte al CJ. Alexe se consideră nevinovat şi şi-a exprimat convingerea că va demonstra acest lucru în instanţă.
Procurorii anticorupţie au anunţat, miercuri, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de marţi până pe 25 iunie, faţă de Costel Alexe. Fostul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor este acuzat de procurorii DNA de luare de mită şi instigare la delapidare, şi faţă de o persoană fizică având funcţie de conducere în cadrul unei societăţi comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi delapidare.
Potrivit unui comunicat DNA, în cauză ‘există date şi probe care conturează că la data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE. Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o rudă a ministrului’.
Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de 99.956 lei şi constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei şi a transportului. Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziţia persoanei din conducerea fabricii, inculpat în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă, mai arată DNA.
În acelaşi comunicat, procurorii DNA precizează că celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile articolului 309 din Codul de procedură penală.