Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a pledat miercuri la Bookfest pentru cultivarea valorilor olimpismului, ‘foarte necesare, mai ales în această perioadă’.
‘Atunci când vorbim de spiritul olimpic vorbim de valori şi acestea sunt foarte necesare, mai ales în această perioadă, pentru că vorbim de respect, vorbim de istorie, vorbim de tradiţii, vorbim de fairplay, vorbim de tot ceea ce înseamnă respectul faţă de cei care au adus glorie şi au câştigat medalii şi au fost ambasadorii României în lume. Astăzi aceste valori sunt foarte actuale. Poate nu mai sunt la modă, dar sunt foarte necesare’, a spus Covaliu la evenimentul ‘Benzile desenate şi sportul – Rolul benzilor desenate în promovarea sportului’, organizat de Ambasada Japoniei, la Scena Arena din Bookfest.
Covaliu consideră că modul în care promovează copiii, prin intermediul benzilor desenate, aceste valori ar trebui să constituie un exemplu.
‘Şi cred că aşa cum promovează copiii aceste valori, ar trebui să ne uităm puţin la ei şi să redevenim şi noi copii, poate pentru o zi şi chiar pentru mai multe. Să fim mai buni, să fim mai înţelepţi, să ne acceptăm unii pe alţii, să putem ierta şi să fim mai rezilienţi pentru tot ceea ce înseamnă provocările pe care le avem în lumea de astăzi. Doar aşa vom putea trăi împreună într-o lume mai bună, aşa cum spunea preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, domnul Thomas Bach, să fim uniţi în toată diversitatea noastră pentru că spiritul olimpic şi frumuseţea jocurilor olimpice tocmai de aici rezultă şi se bazează pe acest sentiment şi pe aceste valori extrem de puternice: incluziune socială, rezilienţă şi unitate în toată diversitatea noastră’, a adăugat Mihai Covaliu.
Ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda, care a făcut o istorie a tradiţiei şi dezvoltării manga în Ţara Soarelui Răsare, a subliniat că promovarea spiritului olimpic prin banda desenată înseamnă ‘cultivarea prieteniei, a mersului împreună, a solidarităţii şi a luptei împreună în spiritul fairplay-ului’.
‘Anul trecut s-au împlinit 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Japonia şi România. Îmi place foarte mult să spun că anul acesta este primul din următorii 100 de ani de relaţii diplomatice dintre ţările noastre. M-aş bucura foarte mult dacă legătura dintre sport şi manga ar fi unul dintre pilonii pe care se vor dezvolta aceste relaţii pentru viitor’, a afirmat diplomatul nipon.
În cadrul evenimentului, Mihai Grăjdeanu, autor şi profesor de benzi desenate, a prezentat Olimpiada de Benzi Desenate, o iniţiativă proprie lansată în 2020.
Grăjdeanu a anunţat că umătoarele ediţii ale olimpiadei vor avea ca temă mitologia în lumea greco-romană, în 2023, respectiv, în 2024, povestea primei medalii din istoria olimpică a sportului românesc, după ce echipa de rugby a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului, la Olimpiada de la Paris 1924.
Olimpiada de Benzi Desenate este un concurs naţional de benzi desenate, de promovare a tinerelor talente din mediul de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, iniţiat de Mihai Grăjdeanu, sub egida Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi a Academiei Olimpice Române.
Olimpiada are ca obiectiv atragerea şi implicarea şcolarilor, elevilor, învăţătorilor şi profesorilor, stimularea laturii creative şi de transmitere, prin lucrările de benzi desenate realizate, a unui mesaj prin desen şi text cu privire la olimpiadă şi spiritul olimpic.