Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a anunţat, miercuri, semnarea contractului de proiectare şi construcţie a Muzeului Comunismului, un proiect unic în ţară, în valoare de peste 59 milioane de lei, care ar urma să fie finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
‘Am început deja să demolăm clădirile anexe care parazitau clădirile monument istoric, începe să se contureze funcţionalizarea spaţiilor, dar este un proces de durată. În cazul proiectării şi construcţiei Muzeului Comunismului, lucrăm cu firme cu care am realizat deja o serie de proiecte, şi considerăm că este important să lucrăm cu firme locale şi cu profesionişti locali, pentru că astfel vom contribui inclusiv la bunăstarea familiilor din Sfântu Gheorghe’, a declarat primarul Antal Arpad, potrivit unui comunicat de presă.
Viceprimarul Toth-Birtan Csaba a subliniat că, pe lângă faptul că proiectarea şi construcţia vor fi realizate de către întreprinderi locale, este important ca în partea de conţinut să fie prezenţi experţi şi istorici locali, deoarece muzeul va găzdui o expoziţie interactivă, care va prezenta în principal evenimentele din timpul regimului comunist pe plan local.
Contractul a fost semnat de primarul Antal Arpad, viceprimarul Toth-Birtan Csaba, cu proprietarii firmelor Baumeister (reprezentată de Fekete Mihaly), Conico (reprezentată de Szucs Gyula) şi Planshow (reprezentantă de Zsigmond Pal).
‘Directorii firmelor Baumeister şi Conico au mulţumit autorităţilor locale pentru încredere şi pentru această lucrare, subliniind că, la fel ca şi până acum, vor face tot posibilul pentru a oferi o muncă de calitate cu toate cunoştinţele şi energia lor. Zsigmond Pal, de la biroul de arhitectură Planshow, şi-a exprimat plăcerea de a continua munca de proiectare începută deja în etapa de DALI, pentru a face din muzeu un punct de reper cultural proeminent în oraş’, se precizează în comunicat.
Primăria susţine că scopul construirii acestui muzeu, unic în ţară, nu este doar crearea unui nou spaţiu cultural şi comunitar în Sfântu Gheorghe, ci şi de a atrage mai mulţi turişti şi vizitatori în oraş.
‘Expoziţia permanentă de pe cele patru etaje ale depozitului, cu o suprafaţă totală de 3.000 de metri pătraţi, va prezenta sistemul comunist pe epoci, vizitatorii interacţionând cu diferitele evenimente ale perioadei, fiind interogaţi şi apoi trimişi în camera corespunzătoare în funcţie de răspunsurile lor. Puteţi afla despre evenimentele din acea perioadă prin intermediul poveştilor deportaţilor, puteţi închiria un apartament cu mobilier de epocă, dar şi pene de curent şi robinete care picură, care făceau parte din sentimentul de a trăi în acea perioadă. Pe lângă materialele proiectate, fotografii, obiecte şi un lift interactiv, puteţi încerca inclusiv să evadaţi din Escape Room. Vor exista două săli pentru copii cu sesiuni de educaţie muzeală, dar şi două spaţii de expunere pentru expoziţii temporare, un magazin de cadouri, o cofetărie de epocă şi o cafenea în aer liber pe acoperiş’, se mai arată în comunicat.
Primăria Sfântu Gheorghe a precizat că a cumpărat complexul fostei fabrici de ţigarete în mai 2021, iar de atunci clădirea monument industrial a găzduit mai multe evenimente.
‘În tot acest timp, municipalitatea a reuşit să atragă deja fonduri în cuantum cel puţin dublu faţă de preţul de achiziţie al întregului complex de clădiri. Primăria Sfântu Gheorghe a câştigat o finanţare în valoare de 11 milioane de euro din PNRR pentru renovarea fostului depozit în vederea creării Muzeului Comunismului. Proiectarea şi construcţia vor fi realizate de un consorţiu de companii locale, cu un termen de 6 luni pentru proiectare şi 24 de luni pentru construcţie’, se precizează în comunicat.
Valoarea totală a contractului de proiectare şi construcţie depăşeşte 59 de milioane de lei, iar lucrările finanţate din PNRR trebuie fi finalizate până la începutul anului 2026. AGERPRES / (AS – autor: Dorina Matiş, edsitor: Marius Frăţilă)