Calitatea aerului în judeţul Covasna este bună şi nu pune în pericol sănătatea oamenilor, afirmă conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna, care contestă raportul Airly, potrivit căruia Covasna se numără printre cele mai poluate judeţe din ţară.
Directorul Agenţiei, Gheorghe Neagu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în judeţul Covasna nu există industrie poluatoare şi nici alţi factori care să afecteze semnificativ calitatea aerului, principalele surse de poluare fiind maşinile şi centralele termice de apartament, prin urmare pune sub semnul întrebării modul în care au fost colectate datele care stau la baza acestui raport.
‘Airly au un punct de măsurare la Ojdula, care nu ştim cum funcţionează, ce senzor este, am înţeles că este un senzor care e dat de către o corporaţie să măsoare calitatea aerului. Principalul indice care se măsoară este PM 10, un factor care duce la apariţia cancerului de plămâni (…) Noi, în perioada în care Airly a spus că în Covasna aerul a fost poluat, am avut cinci zile înregistrate la staţia de fond regional în care au fost depăşiri (…), dar foarte apropiate de limite maxime admise, deci nu au fost nişte valori cum am văzut în ţară, în Bucureşti şi în alte aglomerări urbane unde s-a depăşit de 5, 6, 10, chiar şi de 100 de ori. (…) Aceste cinci zile nu sunt relevante ca să spui că aerul într-un judeţ e poluat’, a afirmat Neagu.
Potrivit acestuia, Consiliul Judeţean a elaborat un plan de menţinere a calităţii aerului, valabil din 2019 până în 2025, în care sunt menţionaţi toţi indicatorii respectivi.
‘În judeţul Covasna, şi în Sfântu Gheorghe şi celelalte oraşe, se poate respira un aer curat şi când spun asta mă bazez pe monitorizarea pe care o facem noi pe cele două staţii, pe indicatorii pe care ni-i dau acestea atât la PM 10, cât şi la ozon. Ambele sunt în Sfântu Gheorghe, una este de fond regional şi una de fond urban, iar aceste staţii nu s-au montat de-a valma, ci pe baza unui studiu (…) În judeţul Covasna nu avem furnale, nu avem centrale termice, nu avem industrie grea, nu avem lucruri care coagulate să dea un aer irespirabil sau un aer cu probleme. Avem de jur împrejurul nostru pădure, oraşul este plin de arbori (…), există vegetaţie, nu s-a micşorat, Primăria a încercat să crească spaţiile verzi (…) Pe site-ul calitateaaerului.ro poţi vedea în fiecare zi ce calitate are aerul la Sfântu Gheorghe’, a precizat directorul APM.
Acesta a mai spus că este dispus să se confrunte direct cu reprezentanţii Airly pe problema calităţii aerului din judeţul Covasna.
‘Eu nu zic că în Bucureşti nu o fi poluat aerul, dar la Sfântu Gheorghe mă îndoiesc (…) Să vină să demonstreze că datele noastre nu sunt corecte, cum eu spun despre ale lor că nu sunt corecte. Nu au venit vreodată să le confruntăm (…) Să vină, suntem deschişi să discutăm cu ei, să le arătăm ce facem, să ne arate şi ei ce fac şi cum fac, să vedem care sunt interesele în spatele lor, cine îi finanţează’, a spus Gheorghe Neagu.
Şefa de laborator din cadrul APM Covasna, Sandor Maria, afirmă că o perioadă scurtă de monitorizare nu este relevantă pentru a se putea trage o concluzie cu privire la calitatea aerului într-un judeţ, pentru aceasta fiind nevoie de studii complexe şi aprofundate.
‘Nu se poate spune că judeţul Covasna e poluat, eu cred că este o greşeală să tragi o astfel de concluzie. Cele cinci zile cu depăşiri au fost în timpul iernii, în care oricum este şi o inversiune termică, adică un calm atmosferic în care nu bate vântul şi toţi poluanţii rămân la sol (…) Şi în plus, nu se poate trage o concluzie aşa de repede, în trei luni de zile, pentru câteva depăşiri, că judeţul Covasna e poluat. Ca să tragi aşa o concluzie îţi trebuie un studiu, modelări, mai mulţi parametri’, a declarat aceasta.
Raportul Airly a urmărit nivelurile de poluare din perioada noiembrie 2020 – februarie 2021, fiind luate în considerare atât datele înregistrate de peste 200 de senzori de monitorizare a calităţii aerului amplasaţi în toată ţara, cât şi datele de la staţiile naţionale de referinţă.
Pe baza acestora, Covasna a fost nominalizat în topul judeţelor cu cea mai proastă calitate a aerului, alături de Ilfov, Iaşi, Dolj şi Bucureşti, la polul opus situându-se judeţele Harghita, Galaţi, Vâlcea, Brăila şi Satu Mare, cu cea mai mică concentraţie anuală de particule PM10 din ţară.
În urma acestei analize, s-a observat că nivelul cel mai ridicat de poluare cu particule în suspensie se înregistrează în lunile reci, proces care se află în strânsă legătură cu combustia şi condiţiile atmosferice favorabile poluării în timpul iernii, apreciindu-se că măsurătorile oficiale din acele zone au fost subestimate, în principal datorită parametrilor de localizare a staţiilor de monitorizare.
Airly este un start-up în domeniul tehnologiei curate fondat în anul 2016, care oferă date privind calitatea aerului pentru a ajuta la combaterea poluării aerului la nivel global, printre clienţii săi numărându-se peste 600 de administraţii locale şi oraşe, inclusiv Hong Kong, Jakarta, Oslo, Granada şi companii precum Philips, Virgin, Innogy, PwC, Veolia şi Skanska.