O amplă acţiune de ecologizare a Râului Olt pe raza judeţelor Covasna şi Harghita, la care vor participa câteva mii de voluntari din cele două judeţe, va avea loc în luna septembrie în cadrul programului ‘Cu apele curate’ , demarat de Asociaţia Mai Mult Verde în parteneriat cu Fundaţia Comunitară Covasna.
Directorul executiv al fundaţiei, Bereczki Kinga, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că în cadrul acestei acţiuni vor fi curăţate malurile şi albiile Oltului de la izvor până la graniţa cu judeţul Braşov, respectiv pe teritoriile a peste 30 de localităţi străbătute de acest râu.
‘Tocmai ieri am avut o şedinţă online cu primarii localităţilor care sunt vizate în acest proiect. Scopul întrunirii a fost să definitivăm data la care se va realiza această acţiune de igienizare, iar până la urmă am stabilit 11 septembrie. Multe justificări au fost aduse, că în perioada de vară, de obicei, familiile sunt plecate în concediu, este mai greu de mobilizat lumea şi mai este şi problema urşilor. Au fost câţiva primari care au menţionat că în perioada asta urşii frecventează destul de mult zonele de lângă apă, de lângă Olt şi există un grad de risc ridicat în ceea ce priveşte acţiunea. Aşadar, până la urmă am ajuns la această concluzie, ca pe data de 11 septembrie, într-o sâmbătă, o să aibă loc această acţiune, în care pe tot traseul Oltului, de la sursă şi până la graniţa cu judeţul Braşov se va face ecologizare. 31 de localităţi vor fi implicate şi atunci se va finaliza, de fapt, acest program ce are ca scop, pe lângă igienizare, şi menţinerea curăţeniei Oltului’ , a declarat Bereczki Kinga.
Practic, tot în cadrul acestui proiect vor fi identificate locurile din apropierea râului Olt unde se depozitează ilegal deşeuri şi vor fi amplasate camere de supraveghere pentru descurajarea acestui fenomen prin identificarea persoanelor care abandonează deşeuri în aceste zone şi tragerea lor la răspundere.
‘Totodată am iniţiat realizarea unui sistem de monitorizare video a Oltului. Este un proces foarte lung şi complicat până ce o să găsim soluţia, dar nu în ce priveşte investiţia, pentru că deja am găsit tot sistemul care o să fie achiziţionat, ştim toată procedura, numai nu ştim cine să fie operatorul acestui sistem de monitorizare, pentru că o să fie şi un centru de monitorizare instalat, şi trebuie să fie o instituţie care să preia această responsabilitate (…) Acum suntem în punctul de a încheia un contract, un acord de parteneriat în care o să intre şi finanţatorul, şi operatorul, şi fundaţia, şi primăriile locale care vor fi incluse în acest program de monitorizare. Dar, dacă ajungem la sfârşit o să fiu foarte bucuroasă, pentru că o să fie un sistem de monitorizare a râului Oltul, primul din ţară, pentru că în prezent nu există aşa ceva ca râul să fie monitorizat. Şi exemplul deja o sa fie preluat şi de judeţul Harghita, deja şi ei fac demersuri ca un sistem asemănător să fie realizat’, a mai spus Bereczki Kinga.
Proiectul ‘Oltul cu apele curate’ a fost lansat în luna martie a acestui an, cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, iar pe parcursul primăverii au avut loc mai multe acţiuni de ecologizare a râului în municipiul Sfântu Gheorghe şi în câteva localităţi învecinate, iar acestea vor continua şi în perioada următoare.
‘Am avut o acţiune de igienizare pe teritoriul administrativ al municipiului Sfântu Gheorghe, iar vineri o să avem o altă acţiune de curăţare, dar la o scară mai redusă, deci nu vom implica voluntari, doar câteva persoane care vom ajuta, de fapt, la curăţarea cu maşini grele în zona Chilieni, unde am identificat puncte foarte grave şi este nevoie ca şi Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) să se implice. Ei ne-au contactat dacă putem să îi ajutăm la muncă, aşa că vineri o să avem o altă acţiune (…) În luna august, totodată, se va face curăţarea cu maşini grele, SGA se implică, în 17 puncte pe care le-am indetificat şi unde nivelul de deşeuri este foarte mare, sunt deşeuri din construcţii care nu se pot aduna cu mâna. Aceste curăţiri, respectiv realizarea sistemelor de monitorizare planificăm să le putem realiza în luna august, ca în septembrie să urmeze momentul final al proiectului, când, într-adevăr, sperăm că mii de persoane vor curăţa malul Oltului în judeţele Harghita şi Covasna’, a mai spus directoarea Fundaţiei Comunitare.
Proiectul de ecologizare a Râului Olt a demarat în urma extinderii programului ‘Cu Apele Curate’, iniţiat în 2019 de Asociaţia Mai Mult Verde şi Lidl România cu scopul de a combate poluarea cu plastic a apelor Dunării.
Programul a debutat cu o serie de amenajări, activităţi şi evenimente comunitare în 10 oraşe dunărene, iar anul acesta a fost extins şi pe afluenţii Dunării, pentru început pe râul Olt, cu scopul de a împiedica deversările de deşeuri în fluviu şi ulterior în Marea Neagră.