AcasăStiri generaleCovasna: Aplicarea Legii 10 privind retrocedarea imobilelor naţionalizate, întârziată din lipsă de...

Covasna: Aplicarea Legii 10 privind retrocedarea imobilelor naţionalizate, întârziată din lipsă de specialişti

Finalizarea procesului de restituire a imobilelor naţionalizate abuziv în perioada regimului comunist întârzie în municipiul Sfântu Gheorghe din lipsă de specialişti, a declarat primarul Antal Arpad.

Potrivit acestuia, aplicarea Legii fondului funciar nr.18/1991 este finalizată, însă Legea 10/2001 avansează anevoios.

‘Legea 18 în municipiul Sfântu Gheorghe este finalizată de 15 ani, deci nu avem dosare nefinalizate pe Legea 18, cu excepţia câtorva procese (…) Şi după ce închidem aceste procese, dacă vor mai rămâne terenuri, va trebui să dăm la revoluţionari şi aşa mai departe, dar asta înseamnă că oamenii au primit înapoi pe Legea 18. Pe Legea 10, într-adevăr, avem probleme pentru că am avut foarte multe dosare şi sunt foarte complicate’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Antal Arpad.

Edilul a subliniat că lipsa topografilor, dar şi a juriştilor îngreunează foarte mult clarificarea problemelor.

‘O parte mult mai complicată este partea topografică, pentru că fiind un oraş construit sau, mă rog, sunt foarte multe terenuri care au fost naţionalizate, iar pe acele terenuri s-au construit cartiere de locuit. Partea topografică este extrem, extrem de complicată. Deci, una dintre cele mai mari probleme pe care le avem este că nu găsim topografi care să accepte, pentru bani mulţi, să facă documentaţiile topografice care sunt necesare la aceste dosare. Dar (…) din aproximativ 700 de dosare depuse pe Legea 10 au mai rămas vreo 100 şi ceva nerezolvate şi sperăm că reuşim să le rezolvăm în viitorul apropiat (…) Nu pot să vă dau termene, pentru că sunt unele dosare foarte complexe şi depinde de aceste două aspecte: de jurişti, pentru că am foarte puţini jurişti, au plecat foarte mulţi jurişti de la primărie pe care i-am pus să lucreze pe Legea 10, tocmai pentru că este extrem de complicat. Şi doi: topografi. Nu pot să pun pistolul la capul unui topograf ca să accepte să lucreze pentru Primărie, chiar dacă îl plăteşti dublu decât la alte lucrări mai simple, care sunt mai simpatice. Nu în ultimul rând, sunt foarte multe proiecte acum pe fonduri europene, la nivel de cadastru, sunt foarte multe lucrări de investiţii publice pe autostrăzi şi aşa mai departe, deci topografii sunt foarte căutaţi pe nişte lucrări care sunt uşoare, frumoase şi bine plătite. Deci, e foarte greu să găseşti topografi pe lucrări care nu sunt atât de frumoase, nu sunt atât de uşoare, chiar dacă sunt bine plătite, pentru că eu consider că îi plătim bine şi totuşi avansăm foarte greu’, a mai spus Antal Arpad.

Prefectul judeţului Covasna, Raduly Istvan, a declarat recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipiul Sfântu Gheorghe este singura localitate din judeţul Covasna în care nu au fost soluţionate cererile depuse pe Legea 10/2001.

‘La Sfântu Gheorghe, de la 685 de dosare, câte au fost depuse în total, au ajuns la 157. Într-adevăr, toată lumea ar fi fost foarte bucuroasă dacă era zero. Dar e greu, pentru că aceste dosare sunt foarte grele, foarte grele şi au rămas la sfârşit (…) La ora actuală şi aceste dosare grele sunt prelucrate zi de zi şi, aşa cum am spus, am constatat o accelerare în rezolvarea dosarelor pe baza Legii 10 din 2001’, a menţionat prefectul Raduly Istvan. AGERPRES / (A – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks