Tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani se pot înscrie, începând de vineri, în Parlament Tinerilor iSEPSI, un organism fără personalitate juridică ce va avea rolul de a colabora cu autorităţile locale în luarea deciziilor ce privesc tânăra generaţie.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, Parlamentul iSEPSI reprezintă o premieră în România în ceea ce priveşte modelele de participare locală a tinerilor.
‘Parlamentul Tinerilor din Sfântu Gheorghe (iSEPSI Parlament) a fost înfiinţat de către Consiliul Local Sfântu Gheorghe şi este coordonat de către Primăria Sfântu Gheorghe ca parte a unei abordări participative pentru a implica tinerii din comunitatea locală în deciziile care îi afectează. (…) Plenul se va întâlni de două ori pe an pentru a discuta problemele de tineret care îi afectează pe tinerii din Sfântu Gheorghe, într-un mediu activ de învăţare şi colaborare. Membrii consiliului consultativ vor fi selectaţi prin tragere la sorţi automată (cel mult 30 de persoane), iar consiliul se va reuni cel puţin o dată pe trimestru. De asemenea, consiliul va alege o echipă de 4 persoane din rândul membrilor săi, care va forma un comitet de co-management format din 4 membri din partea Primăriei şi a Consiliului Local, care va pune în practică deciziile plenului şi ale consiliului consultativ’, se arată în apelul de participare postat pe site-ul www.isepsi.ro.
În acest for se poate înscrie orice tânăr între 14 şi 35 de ani care locuieşte, lucrează sau studiază în municipiul Sfântu Gheorghe, iniţiatorii propunându-şi să obţină o participare cât mai largă a tinerilor.
Anul acesta, Parlamentul Tinerilor va avea două întruniri în plen, în perioada 29-30 august, respectiv 18-19 noiembrie.
‘Termenul limită pentru înscrierea în primul Parlament iSEPSI este 15 noiembrie 2022. Cu toate acestea, dacă te înscrii până la 25 august, vei putea participa la prima sesiune a acestuia. Primul ciclu al Parlamentului se încheie la 28 februarie 2023. După aceea, vom deschide o nouă sesiune de înscriere în 2023 pentru tinerii care doresc să se înscrie mai târziu sau pentru cei care vor împlini 14 ani’, se mai arată în postarea făcută pe internet.
Autorităţile locale au precizat că modelul iSEPSI Parlament a avut ca surse de inspiraţie mecanisme similare din Grecia, Portugalia şi Slovenia.
‘iSEPSI Parlament este primul proces de consultare permanentă locală specifică tineretului care urmăreşte apropierea tinerilor de deciziile publice şi administrative ale municipalităţii în rezolvarea provocărilor din oraş şi în special a celor ce au impact direct asupra tinerilor. iSEPSI Parlament doreşte să definească însă şi un model prin care orice oraş din România, Bazinul Carpatic şi Europa poate să iniţieze un nou tip de relaţie. Acest model s-a inspirat din mecanisme similare din Grecia, Portugalia şi Slovenia’, menţionează reprezentanţii Primăriei Sfântu Gheorghe.
Proiectul, iniţiat şi coordonat de către Grupul PONT în parteneriat cu Asociaţia Culturală şi de Tineret ‘Prospero’ şi Primăria Sfântu Gheorghe, este cofinanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.
Grupul Pont a obţinut o finanţare în valoare de 60.000 euro din fonduri europene în vederea implementării şi realizării activităţilor ce ţin de dezvoltarea conceptului şi mecanismului participativ Parlamentul Tinerilor, iar municipalitatea va contribui cu 100.000 de lei din bugetul local.