Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe atrag atenţia turiştilor pasionaţi de drumeţii montane că în zona staţiunii Şugaş Băi au apărut trasee neomologate de Serviciul Salvamont, care pot fi periculoase deoarece trec prin apropierea unor hrănitoare pentru animalele sălbatice.
‘Odată cu sosirea verii, tot mai mulţi oameni vizitează împrejurimile oraşului Sfântu Gheorghe pentru drumeţii (…) Unul dintre cele mai populare locuri este zona staţiunii Şugaş Băi. Pasionaţii de drumeţii şi de ciclism pot alege din mai multe trasee marcate, dar trebuie să ţină cont de câteva lucruri atunci când fac o drumeţie în această zonă. Conform legislaţiei în vigoare, doar cei de la Serviciul Salvamont au voie să marcheze traseele de drumeţie. Însă (…) în ultimii ani au apărut în zona Şugaş Băi mai multe trasee de drumeţie neomologate, pe lângă cele marcate corespunzător de către Salvamont. Aceste trasee marcate în mod necorespunzător pot fi periculoase nu numai din cauza animalelor sălbatice care frecventează hrănitoarele, ci şi pentru că pot induce în eroare turiştii şi îi pot face pe aceştia să se rătăcească cu uşurinţă’, menţionează reprezentanţii Primăriei, într-un comunicat publicat marţi.
Autorităţile menţionează, totodată, că angajaţii Serviciului Salvamont Covasna au refăcut recent marcajele pe două trasee de drumeţie omologate din zona Şugaş Băi, respectiv traseul marcat cu un triunghi albastru Şugaş Băi – izvorul Benko – câmpul Benko şi traseul Şugaş Băi – Vadas, marcat cu o cruce galbenă.
De asemenea, a fost modificat şi traseul marcat cu roşu, ocolind pe bicicletă hrănitoarea de animale numărul 2.
‘Centrul Judeţean pentru Protecţia Naturii şi Salvamont Covasna le atrag atenţia turiştilor să folosească pentru drumeţii doar traseele omologate, marcate de către Salvamont. Astfel, în situaţiile în care cineva se va afla în pericol, echipele de la Serviciul Salvamont vor putea identifica mai uşor locaţia şi vor putea ajuta rapid victima. De asemenea, turiştii sunt sfătuiţi să nu se aventureze singuri pe traseele forestiere şi să aibă la ei telefoanele mobile încărcate’, se mai arată în comunicat.
Potrivit acestuia, persoanele care doresc să meargă cu bicicleta în zona staţiunii Şugaş Băi o pot face pe două trasee, unul cu o dificultate uşoară şi altul de dificultate medie, care pornesc de la bariera aflată la ieşirea din municipiul Sfântu Gheorghe şi se întorc tot în acest punct.
Informaţii detaliate despre traseele de drumeţie, marcate cu triunghiuri albastre şi cruci galbene, precum şi despre traseele de ciclism albastre şi roşii pot fi găsite pe pagina Serviciului Salvamont Covasna www.natcov.ro. AGERPRES / (AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)