Consiliul Local Sfântu Gheorghe, reunit joi în şedinţă ordinară, a aprobat solicitarea transferării, printr-o hotărâre de guvern, a Casei de Cultură a Sindicatelor din folosinţa Uniunii Generale a Sindicatelor din România în domeniul public al municipiului, angajându-se să o reabiliteze în decurs de şapte ani.
Conducerea Primăriei a arătat, printre altele, că imobilul este abandonat şi se află într-o stare avansată de degradare, iar municipalitatea doreşte să îl reabiliteze şi să îl reintroducă în circuitul cultural.
‘Având în vedere că imobilul este abandonat şi se află într-o stare avansată de degradare, unde nu se desfăşoară nicio activitate, iar municipiul Sfântu Gheorghe duce o lipsă de spaţii socio-culturale, având şi intenţia de a reabilita clădirea, considerăm că este oportună transmiterea imobilului din domeniul public al statului şi din folosinţa Uniunii Generale a Sindicatelor din România – Bucureşti, în domeniul public al Municipiului Sfântu Gheorghe şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe’, a menţionat viceprimarul Toth Birtan Csaba.
Prin hotărârea adoptată autorităţile se obligă să menţină destinaţia actuală a imobilului, modul de folosire al acestuia putând fi verificat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
‘Municipiul Sfântu Gheorghe prin Consiliul Local se obligă să reabiliteze clădirea prin finanţare din bugetul local şi din alte surse de finanţare în termen de 7 (şapte) ani de la preluare şi să-l menţină la standardele de calitate privind desfăşurarea activităţilor specifice. În situaţia în care se constată că lucrările de investiţii asupra imobilului transmis nu au fost realizate, acesta revine în domeniul public al statului, în condiţiile legii. Preluarea-predarea imobilului transmis se face pe bază de protocol încheiat între părţile interesate, la valoarea de inventar, în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului de transmitere (…) În termen de 60 de zile de la preluarea imobilului se va proceda la înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate publică în favoarea municipiului Sfântu Gheorghe’, se arată în documentul menţionat.
Autorităţile locale precizează că, potrivit Codului administrativ, trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale se face prin hotărâre de guvern la cererea Consiliului Local.
Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe şi-a încetat activitatea după 2012, după ce Primăria a blocat conturile instituţiei pentru o datorie de aproape 500.000 de lei către bugetul local.
‘În ceea ce priveşte Casa de Cultură a Sindicatelor nu am certitudinea că se va rezolva, dar trebuie să încercăm. Am mai avut o asemenea încercare în urmă cu mai mulţi ani, când am solicitat Guvernului şi s-a şi elaborat la momentul respectiv proiectul de hotărâre de guvern, a şi fost semnat de ministrul Dezvoltării de la acea vreme, dar Ministerul Justiţiei nu a semnat argumentând că nu poate să fie retras dreptul de folosinţă al sindicatelor fără acordul sindicatelor (…) Situaţia s-a schimbat, oarecum, prin faptul că în ultima perioadă s-a degradat foarte mult clădirea, iar noi acum solicităm Guvernului să retragă dreptul de folosinţă, ceea ce este, practic, o sancţiune şi este un gest unilateral, deci nu trebuie să ceară acordul celui care are în folosinţă, pentru că eu cred că putem demonstra fără dubiu că sindicatele nu s-au comportat ca buni gospodari în ceea ce priveşte utilizarea acelei clădiri. Am făcut şi o plângere plângere penală şi încercăm acum pe acest drum să obţinem dreptul de proprietate asupra acelei clădiri. Deci, practic, cerem Guvernului să retragă dreptul de folosinţă, deoarece sindicatele nu s-au comportat ca buni gospodari şi să dea dreptul de proprietate municipiului Sfântu Gheorghe’, a spus primarul Antal Arpad.
Acesta a adăugat că deşi nu ştie ce şanse de reuşită are acest demers, doreşte să aibă conştiinţa împăcată că a făcut tot ce a fost posibil pentru salvarea acestei clădiri. AGERPRES (A,AS-autor:Oana Mălina Negrea, editor: Antonia Niţă)