Teatrul maghiar ‘Tamasi Aron’ din Sfântu Gheorghe va prezenta, marţi seară, premiera spectacolului ‘Conferinţa iraniană’, în regia lui Bocsardi Laszlo, directorul artistic al instituţiei.
Spectacolul, realizat după textul dramaturgului Ivan Vîrîpaev, deschide, potrivit regizorului, o dezbatere despre ce înseamnă libertatea pentru fiecare dintre noi şi despre valorile umane esenţiale care ne leagă, dincolo de diversitatea noastră identitară, culturală şi religioasă.
‘Textul s-a tradus în limba maghiară special pentru noi de Andras Kozma. Deci, este premieră absolută în limba maghiară. E un text care a fost jucat în limba română la Sibiu, în regia lui Bobi Pricop (…) Este o încercare de a aduce teatrul cât mai aproape de problemele noastre, nu cotidiene, ci spirituale. Este, cred eu, unul dintre cele mai importante texte din ultimii, pot să zic, 30 de ani pentru că pune faţă în faţă două moduri de a gândi lumea şi de a gândi viaţa umană, una aşa-zisă orientală şi una aşa-zisă occidentală’, a declarat, pentru AGERPRES, regizorul Bocsardi Laszlo.
El a adăugat că textul spectacolului ne cheamă să pătrundem în miezul unei situaţii ce reprezintă esenţa secolului XXI, o experienţă a prezentului ce ne confruntă cu o serie de probleme acute, care dezvăluie starea spirituală actuală a umanităţii, ascunsă în metafora Iranului.
‘Este un pretext pentru a deschide o dezbatere despre ce înseamnă libertatea pentru fiecare dintre noi şi despre valorile umane esenţiale care ne leagă, dincolo de diversitatea noastră identitară, culturală şi religioasă (…) De fapt, piesa ajunge să discute despre starea în care a ajuns cultura occidentală, în care suntem noi, încearcă să vorbească despre o lume care a devenit foarte raţională, din care spiritualismul aproape ca dispărut în totalitate. Despre asta vorbeşte Vîrîpaev dintr-un punct foarte interesant (…) Deci se pun nişte întrebări şi sunt nişte discuţii vizavi de acest lucru, cum putem să intervenim în problema iraniană şi se ajunge la o o situaţie foarte ambiguă, foarte complicată, în care ne dăm seama că, de fapt, ar trebui să ne ocupăm cu ce se întâmplă cu noi. Cred că este foarte foarte actual acest text, deci este ca un curs despre cum ar trebui să ne trăim viaţa (…) şi care sunt acele valori care sunt cele importante în viaţă’, a afirmat Bocsardi Laszlo.
Spectacolul a fost pus în scenă cu distribuţie dublă, întrucât regizorul a dorit ca o parte cât mai mare din colectivul teatrului să intre în legătură directă cu textul lui Vîrîpaev.
‘Este un intelectual foarte important pentru noi toţi, Vîrîpaev. Textul lui parcă ar fi un curs de filosofie, de psihologie, de religie. Aş dori să să invit pe toţi oamenii bisericii şi pe toţi politicienii la acest spectacol, pentru că eu cred că are să ne transmită tuturor nişte lucruri foarte importante, să ne ajute cum să înţelegem ce se întâmplă în jurul nostru şi să putem lua decizii, să zic aşa, sănătoase (…) Sunt două distribuţii, nu total diferite, dar 60% diferite şi asta din cauza faptului că am dorit să ajungă cât mai mulţi din trupă să să intre în contact cu acest text. Asta a fost ideea. Cam cu jumătate din trupă am fi putut să facem spectacolul, dar, cum spuneam, eu am vrut să ajungă cât mai mulţi dintre actori să lucreze cu acest text’, a mai spus Bocsardi Laszlo.
Premiera va avea loc marţi, 3 octombrie, de la ora 19,00, pe scena mare a Teatrului ‘Tamasi Aron’, iar spectacolul va fi rejucat şi joi, 5 octombrie, de la aceeaşi oră.
Teatrul ‘Tamasi Aron’ din Sfântu Gheorghe a mai montat până acum alte două piese ale lui Vîrîpaev, ‘Iluzii’ şi ‘Oxigen’, în regia lui Palffy Tibor. AGERPRES / (A, AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)