AcasăStiri generaleCovasna: Festivalul Internaţional de Teatru Reflex revine după 5 ani

Covasna: Festivalul Internaţional de Teatru Reflex revine după 5 ani

Festivalul Internaţional de Teatru Reflex de la Sfântu Gheorghe, iniţiat în anul 2009, va fi reluat luna aceasta după o întrerupere de 5 ani, au anunţat, miercuri, organizatorii.

Potrivit acestora, evenimentul se va desfăşura în trei etape – în lunile martie, mai şi octombrie şi va cuprinde spectacole de teatru, concerte şi evenimente vizuale, precum şi întâlniri ale artiştilor cu publicul.

‘Criza economică, numeroasele şi gravele situaţii social-politice cu consecinţe la nivel global generează situaţii imprevizibile şi stresante pentru toată lumea, astfel încât mulţi invitaţi pe care mizăm nu mai pot participa la un eveniment al cărui program se desfăşoară timp de 12-14 zile. În aceste condiţii, am decis să împărţim desfăşurarea Reflex5 în mai multe etape. Astfel, dacă cineva, spectator sau invitat special, nu poate veni la un eveniment din Reflex5 din cauza programului său încărcat, atunci are posibilitatea de a alege ziua şi ora potrivită, datorită faptului că evenimentul respectiv este programat de mai multe ori. Şi efortul financiar al spectatorilor poate fi structurat în trei etape, astfel încât să nu regrete că au ratat un spectacol din motive financiare. Pe de altă parte, Reflex5 poate fi organizat cu mai puţini bani, deoarece numărul colaboratorilor externi este mai mic, în sensul că desfăşurarea proiectului în trei etape oferă Teatrului ‘Tamasi Aron’ posibilitatea de a pregăti fiecare etapă aproape exclusiv cu personal propriu’, a declarat, miercuri, directorul festivalului, Bocsardi Laszlo, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a mai menţionat că festivalul Reflex a fost conceput în anul 2009 ca bienală, dar, din constrângeri financiare, ediţiile ulterioare au avut loc o dată la trei ani, respectiv în 2012, 2015 şi 2018, iar ulterior pandemia a mai întârziat organizarea acestuia cu încă doi ani.

În prima etapă a festivalului Reflex5, care va avea loc în perioada 24-28 martie a.c, vor putea fi văzute spectacolele ‘Uncanny Valley’, în regia lui Stefan Kaegi, producţie a Rimini Protokoll din Germania, ‘Unchiul Vania’ după Cehov, regizat de Tomi Janezic la Teatrul Mic din Vilnius, Lituania şi ‘Abatorul’ de Slawomir Mrozek, al Teatrului Witkacy din Zakopane, Polonia, regizat de Andrzej St. Dziuk.

De asemenea, vor fi prezentate poducţiile ‘Blasted’, montat la Teatrul ‘Andrei Mureşanu’ de regizorul Bobi Pricop, ‘romeo@julia.com’ al M Studio, în regia lui Fren_Ak şi ‘Gyevuska’, pus în scenă la Teatrul ‘Tamasi Aron’ din Sfântu Gheorghe de Hegymegi Mate. Toate spectacolele din festival vor fi traduse în limbile română, maghiară şi engleză.

Directoarea interimară a Teatrului ‘Tamasi Aron’, Pal-Ferenczi Gyongyi, a menţionat că prima ediţie a festivalului a fost organizată în 2009, când teatrul a marcat 60 de ani de la înfiinţare, iar cea de anul acesta coincide cu aniversarea a 75 de ani de existenţă a instituţiei.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că datorită acestui festival oraşul a devenit mai vizibil şi a câştigat un loc meritat pe harta culturală a Europei Centrale şi de Est, iar preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a afirmat, printre altele, că teatrul, în sine, este ‘o insulă a libertăţii’, iar autorităţile locale şi judeţene au menirea de a ocroti şi sprijini acest spaţiu de exprimare.

Biletele pentru prima etapă a festivalului vor fi puse în vânzare începând de luni atât online, cât şi la case, iar preţul acestora variază între 35 şi 100 de lei.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks