Majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţul Covasna nu au asiguraţi banii necesari pentru plata utilităţilor până la sfârşitul anului, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar, Kiss Imre.
‘I-am întrebat pe directori în ce măsură au asigurat bugetul pentru plata utilităţilor. Conform declaraţiilor, 76% (…). Înseamnă că pentru perioada care urmează trebuie să ceară şi trebuie să aibă suplimentare de buget, altfel nu vor putea să plătească consumul de gaz şi energie electrică. Pe an financiar, vorbim deci până la finele anului. Practic, pentru lunile următoare, ca să plătească au nevoie de suplimentare (…) În jur de 10 milioane de lei ar fi necesari la nivel de judeţ ca să aibă buget necesar şi suficient pentru a plăti toate acestea. E o chestiune foarte importantă, pentru că toate aceste servicii s-au scumpit şi vor fi probleme atunci când vom primi facturile pe octombrie şi noiembrie (…) Cu unele excepţii, toţi au nevoie de suplimentare (…) Consiliile locale administrează unităţile de învăţământ, de acolo trebuie să primească, nu de la minister, nu de la stat, ci de la consiliile locale’ , a spus Kiss Imre.
În opinia sa, nu se va pune problema închiderii unităţilor de învăţământ şi trecerii în sistem online pentru a se face economii la plata utilităţilor.
‘Este un subiect de discuţie, am văzut şi pe Facebook, sunt multe comentarii pe seama acestor afirmaţii, că mulţi se ghidează cam pe ce se întâmplă sau ce măsuri vor să ia în ţările vecine. Ştiu că şi în Ungaria se vorbeşte despre astfel de măsuri în lunile de iarnă, să se înveţe acasă, de exemplu. Am citit şi eu în mass-media, nu ştiu de unde au informaţiile, dar se vehiculează astfel de informaţii şi în alte state europene. Deocamdată, la noi nimeni, niciun oficial, deci niciun ministru nu a ieşit să spună că măsurile luate pentru diminuarea costurilor utilităţilor ar fi închiderea şcolilor şi nici nu cred că se va întâmpla, cel puţin la noi în ţară, pentru că toţi ne-au promis că sunt asigurate stocurile de gaz şi electricitate. Însă mai puţin se vorbeşte despre posibilitatea de a plăti consumul, pentru că vor fi probleme de plată. Deci, nu stocul va fi problema, ci problema plăţii pentru acestea. Sunt modalităţi, eu zic, din punct de vedere financiar pot fi găsite soluţii dacă se ajunge acolo ca nicio şcoală sau instituţie să nu poată plăti. Atunci se poate plăti eşalonat, ştiu şi eu, asta deja e treaba specialiştilor’ , a afirmat şeful Inspectoratului Şcolar.