Centrul de Cultură Arcuş din Sfântu Gheorghe va găzdui, miercuri, un recital cameral susţinut de violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga, în cadrul proiectului ‘Moştenirea lui Porumbescu – Romania Universalis’.
Evenimentul este inclus în cadrul unui turneu naţional, prilejuit de împlinirea a 170 de ani de la naşterea, respectiv 140 de ani de la moartea compozitorului Ciprian Porumbescu.
‘Împlinirea, în anul 2023, a 170 de ani de la naşterea şi respectiv a 140 de ani de la trecerea în nefiinţă a unuia dintre cei mai importanţi compozitori români – Ciprian Porumbescu, reprezintă un prilej ideal de a evidenţia, printr-un act cultural aparte, valoarea, bogăţia şi diversitatea gândirii muzicale româneşti în întregul său, având în centru figura marelui muzician român. Compozitor şi animator al vieţii culturale şi sociale româneşti şi europene din cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea, acest artist a reuşit, într-o viaţă de mai puţin de trei decenii, să plaseze prestigiul muzicii româneşti în context internaţional, la un nivel atins abia mult mai târziu de genii de talia lui Enescu sau Lipatti. Pornind de la uriaşa influenţă pe care creaţia lui Porumbescu a exercitat-o asupra gândirii muzicale din spaţiul istoric românesc şi balcanic, am putea spune că o bună parte din bogăţia şi diversitatea muzicii româneşti din ultimul veac şi jumătate constituie, pe bună dreptate, ‘Moştenirea lui Porumbescu’ – o zestre nepreţuită lăsată de ilustrul muzician spiritualităţii naţionale’, se arată pe pagina https://porumbescu170.ro.
Concertul de la Sfântu Gheorghe va avea loc miercuri, 1 noiembrie, de la ora 18, la Casa Muzicii din Sfântu Gheorghe, str. Oltului nr. 6.
Proiectul ‘Moştenirea lui Porumbescu’, plasat în seria ‘Romania Universalis’, include peste 30 de acţiuni culturale având ca numitor comun celebrarea personalităţii marelui muzician, printre care conferinţe, recitaluri camerale, lansări de film, lansarea unei pagini web, desfăşurate între 24 octombrie şi 10 noiembrie în 10 oraşe din România.
Proiectul este derulat de Asociaţia Culturală INNOVARTE, cu finanţarea Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, cu sprijinul Radio România Muzical, al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al altor instituţii partenere.
Până în prezent, seria Romania Universalis a inclus 4 ediţii, dedicate unor evenimente sau personalităţi de o importanţă deosebită pentru istoria şi cultura română: Preşedinţia României la Consiliul UE (Ediţia I, aprilie – mai 2019), Ziua Culturii Naţionale (Ediţia a II-a, ianuarie 2022), 140 de ani de la naşterea lui Nicolae Titulescu (Ediţia a III-a, mai – iunie 2022), Anul Dimitrie Cantemir (Ediţia a IV-a, ianuarie 2023).