AcasăStiri generaleCovasna: Obiecte de recuzită oferite spectatorilor la aniversarea a 36 de ani...

Covasna: Obiecte de recuzită oferite spectatorilor la aniversarea a 36 de ani de existenţă a Teatrului ‘Andrei Mureşanu’

Teatrul ‘Andrei Mureşanu’ din Sfântu Gheorghe, care aniversează luna aceasta 36 de ani de existenţă, marchează acest eveniment printr-o expoziţie retrospectivă în cadrul căreia pot fi văzute obiecte de recuzită folosite în câteva dintre cele mai apreciate spectacole ale trupei.

Obiectele sunt expuse în foaierul teatrului, iar la finalul lunii vor fi oferite cadou spectatorilor, prin tragere la sorţi.

‘În ultimii ani, Teatrul ‘Andrei Mureşanu’ a devenit un punct de reper cultural important nu doar în Sfântu Gheorghe, ci chiar în peisajul cultural naţional. Sărbătoarea este cu atât mai importantă, cu cât, ani la rând, teatrul a reuşit să reziste în condiţii vitrege, care au presupus inclusiv inexistenţa unui spaţiu propriu. În prezent, este un teatru înfloritor şi de câţiva ani, are o ‘casă’ a sa în care găzduieşte spectacole dintre cele mai interesante şi mai apreciate în ţară şi peste hotare. Pentru a marca aşa cum se cuvine o astfel de sărbătoare, anul acesta, echipa TAM le va oferi spectatorilor fideli cadouri unice. Astfel, toţi cei ce vor veni la spectacolele din perioada următoare vor putea intra în posesia unor obiecte de scenografie sau simbolice, care au făcut parte din cele mai apreciate spectacole ale teatrului. În acest scop, ei îşi vor trece numele şi numărul de telefon pe biletele cu care se vor prezenta la sala de spectacol şi pe care le vor introduce în urne. Fiind vorba despre obiecte unice, şansa spectatorilor de a intra în posesia lor va fi decisă prin tragere la sorţi. Extragerea biletelor câştigătoare va avea loc în ziua de 30 aprilie’, se arată într-un comunicat de presă, remis AGERPRES.

Printre cele 12 obiecte expuse se numără un bust de femeie din spectacolul ‘Requiem’. montat în anul 1997 de regizorul Horaţiu Mihaiu, lada lui La Poncia din spectacolul ‘Alge’ în regia Radu Afrim, precum şi un caiet cu dantelă folosit în spectacol pe care regizorul a făcut diverse notiţe, un samovar din spectacolul ‘Trei surori’ de A. P. Cehov şi o pereche de patine din spectacolul ‘Lucia patinează’.

De asemenea, se regăsesc un pocal din spectacolul ‘Operele complete ale lui William Shakespeare pe scurt!’, regizat de Lucian Tion în anul 2011, o trusă medicală metalică din spectacolul ‘Zbor deasupra unui cuib de cuci’ în regia Eugen Gyemant, primul spectacol al teatrului care are şi o versiune filmată în VR360, un wok din spectacolul ‘Dragonul de aur’ în regia Catincăi Drăgănescu, o bufniţă mască folosită în mai multe spectacole realizate de Radu Afrim, un tablou cu păun din spectacolul ‘Despre oameni şi cartofi’ şi un pumnal din spectacolul ‘Richard al III-lea’ după W. Shakespeare.

‘Suntem bucuroşi să sărbătorim 36 de ani de activitate continuă a teatrului nostru şi dorim să împărtăşim această bucurie cu publicul nostru fidel. Suntem şi mândri să privim în urmă la tot ceea ce am realizat în aceşti ani, aşa că ne-am gândit să oferim cadouri speciale care să reprezinte semnificaţia şi importanţa spectacolelor noastre, importante pentru noi şi pentru publicul nostru, ca un mod de a le arăta aprecierea noastră pentru fidelitatea şi sprijinul lor de-a lungul timpului (…) Toate aceste obiecte, care vor fi oferite ca premiu în urma tragerii la sorţi, sunt expuse în foaierul Teatrului ‘Andrei Mureşanu’, unde pot fi admirate pe toată durata lunii aprilie (…) Încurajăm, aşadar, toţi iubitorii de teatru să participe la tombolă’, a declarat managerul teatrului Anna Maria Popa.

Teatrul românesc din Sfântu Gheorghe a fost înfiinţat în 1987, an în care la Sfântu Gheorghe au fost repartizaţi o serie dintre cei mai buni absolvenţi ai facultatilor de teatru din Bucureşti şi Târgu Mureş.

Printre cei care au condus teatrul s-au numărat actorul Constantin Codrescu, dramaturgul Radu Macrinici, criticul Doru Mareş, regizorii Horaţiu Mihaiu şi Dan Ţopa.

La sfârşitul anului 2015, Teatrul ‘Andrei Mureşanu’ a primit din partea municipalităţii un sediu propriu, în clădirea Cinematografului ‘Arta’, după ce timp de peste două decenii şi jumătate a împărţit aceeaşi clădire cu teatrul maghiar ‘Tamasi Aron’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks