Peste 1.100 de puieţi de pomi fructiferi au fost distribuiţi săptămâna aceasta locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe prin programul ‘Un copac pentru generaţia următoare’, derulat de Fundaţia Comunitară Covasna, în parteneriat cu autorităţile locale.
Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, fiecare familie care deţine un teren propice pentru plantarea pomilor a putut solicita 5 puieţi, iar interesul populaţiei a fost atât de mare încât stocul s-a epuizat în aproape două zile.
‘Din cauza cererii foarte mari, deja s-au terminat puieţii de pomi fructiferi, astfel se mai pot solicita doar aluni. Programul lansat în colaborare de Primăria Sfântu Gheorghe cu Fundaţia Comunitară Covasna s-a dovedit a fi atât de popular încât toţi cei 1.140 de puieţi au fost solicitaţi de locuitorii din Sfântu Gheorghe în mai puţin de două zile’, au menţionat reprezentanţii primăriei.
Programul ‘Un copac pentru generaţia următoare’ a fost lansat în 2012 de Fundaţia Comunitară Covasna cu scopul de a revitaliza livezile din judeţ şi de a salva de la dispariţie soiurile tradiţionale, prezente de cel puţin 150 de ani în Transilvania.
În decurs de un deceniu au fost plantaţi peste 30.000 de puieţi de pomi fructiferi în gospodăriile din judeţul Covasna – meri, peri, pruni, cireşi, vişini, gutui, etc, iar o parte dintre aceştia au fost oferiţi gratuit.
Cetăţenii municipiului Sfântu Gheorghe mai pot, însă, solicita flori, arbuşti ornamentali şi mobilier urban pentru amenajarea spaţiilor din jurul blocurilor, oferite de autorităţile locale printr-un program de înfrumuseţare a zonelor rezidenţiale demarat în urmă cu zece ani.
Autorităţile locale oferă răsaduri, arbuşti, flori, gard viu, seminţe de gazon, garduri de protecţie, băncuţe, pământ fertil, etc în valoare totală de 1.500 de lei pentru fiecare scară de bloc, iar cererile pot fi depuse până pe 30 aprilie.
‘80% din valoarea totală a produselor solicitate este acoperită din bugetul local, restul de 20% fiind asigurat de asociaţiile de proprietari. Astfel, pentru o solicitare totală de 1.500 de lei, municipalitatea va asigura 1.200 de lei, iar asociaţiile vor avea de plătit doar 300 de lei’ , se arată într-o postare pe pagina de internet a Primăriei.
În fiecare an, municipalitatea organizează şi un concurs pentru desemnarea celui mai frumos spaţiu verde amenajat de locatarii blocurilor.
De altfel, autorităţile locale au ţinut să sublinieze că, potrivit legii, întreţinerea spaţiilor verzi din jurul blocurilor şi caselor aparţine rezidenţilor. AGERPRES / (AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)