Aproape 1.500 de persoane au luat parte la evenimentele organizate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru ‘Reflex’, desfăşurat în perioada 24-28 martie la Sfântu Gheorghe, festival ce va continua în luna mai cu o nouă etapă, au anunţat joi, reprezentanţii Teatrului ‘Tamasi Aron’.
Potrivit acestora, ideea de a organiza evenimentul în mai multe ‘acte’ s-a dovedit foarte bună, inclusiv din punct de vedere financiar.
‘În primul act am văzut spectacole incitante, care au fost urmărite îndeaproape de aproximativ 1.500 de spectatori şi invitaţi, iar ideea de a împărţi desfăşurarea Reflex5 în trei părţi a funcţionat bine, atât pentru invitaţi, cât şi pentru organizatori. Reflex5 nu a fost la fel de împovărător, din punct de vedere financiar, ca la ediţiile precedente, iar această împărţire în module/acte/etape, cum ne cade bine să le numim, a fost favorabilă şi pentru cei care călătoresc de mai departe, deoarece este mai uşor să participe la festival, dacă nu trebuie să stea prea mult timp departe de casă’, a declarat directorul festivalului, Bocsardi Laszlo, citat într-un comunicat de presă.
În cadrul festivalului au putut fi văzute spectacolele ‘Uncanny Valley’, prezentat de trupa Rimini Protokoll din Berlin, ‘Unchiul Vania’ după Cehov, o producţie a Teatrului Mic din Vilnius, Lituania, ‘Măcelăria’, producţie a Teatrului Witkacy din Zakopane, Polonia, precum şi spectacolele unor trupe de teatru din Sfântu Gheorghe, respectiv ‘Blasted’ al Teatrului ‘Andrei Mureşanu’, romeo@julia.com, producţie M Studio şi ‘Gyevuska, producţie a Teatrul ‘Tamasi Aron’. De asemenea, au avut loc o serie de evenimente conexe, precum concerte şi întâlniri ale publicului cu artiştii invitaţi.
‘Una peste alta, se poate spune că primul act/modul/prima etapă Reflex5 a fost o reuşită, din toate punctele de vedere, iar în sprijinul afirmaţiei noastre ne permitem să invocăm vorbele lui Stefan Kaegi, creatorul Rimini Protokoll din Berlin, care ne-a spus că rar a întâlnit o asemenea atmosferă la un festival de teatru şi sunt puţine locuri în Berlin unde a experimentat o asemenea deschidere şi unde publicul iubitor de artă s-ar distra aşa, la ora patru dimineaţa. Despre publicul Reflex, Indre Patkauskaite, actriţa trupei din Lituania, a spus că, deşi au făcut multe turnee prin lume cu ‘Unchiul Vania’ şi au jucat de nenumărate ori în faţa publicului lor de acasă, rareori au întâlnit un public atât de empatic, care a reacţionat şi a vibrat în pas cu momentele reprezentaţiei. Sunt declaraţii care confirmă că teatrele din Sfântu Gheorghe şi Reflexul lui ‘Tamasi Aron’ au format în oraşul nostru o adevărată comunitate de spectatori. Aşadar, avem o comunitate de spectatori cu reflexul libertăţii de a recunoaşte semnele valorii şi ale modernităţii, în oferte artistice cât mai diverse, ca formă şi problematică’, se mai arată în comunicat.
Prima ediţie a Festivalului ‘Reflex’ a avut loc în 2009, când Teatrul ‘Tamasi Aron’ a marcat 60 de ani de la înfiinţare, iar cea de anul acesta a coincis cu aniversarea a 75 de ani de existenţă a acestei instituţii.
Festivalul a fost conceput, iniţial, ca bienală, dar, din constrângeri financiare, ediţiile ulterioare au avut loc o dată la trei ani, respectiv în 2012, 2015 şi 2018, iar ulterior pandemia a mai întârziat organizarea acestuia cu încă doi ani.
Până anul acesta, festivalul dura câte 12-14 zile, dar din considerente tehnice şi organizatorice, cea de-a doua etapă va avea loc la finele lunii mai, iar cea de-a treia, cel mai probabil, în luna octombrie a.c.