Primăria Sfântu Gheorghe a lansat, vineri, o petiţie online cu scopul de a strânge semnături de susţinere pentru transferarea Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiu în proprietatea autorităţii locale.
În petiţie se arată, printre altele, că situaţia juridică a Casei de Cultură este ‘departe de a se lămuri în instanţele de judecată’, iar clădirea, abandonată de mai mulţi ani, a devenit ‘un real pericol public’.
‘De-a lungul anilor, clădirea a fost distrusă atât la exterior, cât şi la interior, prin spargerea uşilor, a geamurilor, furtul multor bunuri, creând un imens prejudiciu material patrimoniului cultural al locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe. De asemenea, clădirea constituie un pericol real pentru locuitorii din zonă, întrucât a devenit un focar de infecţie, centru de întâlnire al persoanelor care consumă alcool şi droguri, persoane fără adăpost, fiind un pericol real pentru copiii, adulţii şi vârstnicii care locuiesc în zonă. (…) Până când Casa de Cultură a Sindicatelor nu va fi preluată de Primărie, nu va exista nicio schimbare, va rămâne dărăpănată, nefolosită şi un adevărat pericol public. Oricât de tristă ar fi această afirmaţie, ea este din păcate adevărată, aşa cum a demonstrat în repetate rânduri actualul proprietar sau ocupant al imobilului: nu este interesat de clădirea din inima oraşului Sfântu Gheorghe, nu-i pasă de soarta imobilului, care se află într-o stare de degradare şi neglijenţă, priveşte cu mâinile în sân cum acesta devine un pericol public, (…) o victimă a vandalismului şi, cel mai recent, o victimă a incendiului. Mai mult, de ani de zile blochează, prin procese şi denunţuri, preluarea clădirii în proprietatea oraşului, pentru ca municipalitatea să o renoveze şi să o pună din nou în slujba comunităţii’, se arată în petiţia postată pe site-ul Primăriei.
În document se menţionează, totodată, că terenul pe care se află imobilul este proprietatea statului român, dar clădirea, a cărei construcţie a fost autorizată în 1970 de către Consiliul Popular Judeţean Covasna la cererea Consiliului Judeţean al Sindicatelor Covasna, a fost intabulată în 1974 printr-o hotărâre de guvern şi dată în folosinţă gratuită Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR), pe o perioadă nedeterminată.
‘În acest moment, situaţia juridică a acestei clădiri este că proprietar este statul român, iar dreptul de folosinţă este al Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România (ANCCSR). Cu toate acestea, ANCCSR consideră că are nu numai dreptul de a folosi clădirea, ci şi dreptul de proprietate, motiv pentru care a dat statul în judecată. Acest proces este încă în curs de desfăşurare şi, printre altele, împiedică Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe să preia clădirea prin acţiune în justiţie. (…) În februarie 2023, Tribunalul Covasna a dat dreptate sindicatelor, însă Ministerul Finanţelor şi Primăria Sfântu Gheorghe au atacat această sentinţă, urmând ca în curând să fie emisă şi motivarea sentinţei Curţii de Apel Braşov, dată la sfârşitul lunii octombrie’, au precizat autorităţile locale.
Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, inaugurată în anul 1975, şi-a încetat activitatea în urmă cu aproximativ zece ani, după ce Primăria i-a blocat conturile pentru neplata impozitelor la bugetul local şi au pus sechestru pe imobil şi pe terenul aferent.
Ulterior, autorităţile locale au solicitat insistent Guvernului să accepte transferarea acestui imobil în proprietatea oraşului pentru a putea fi repus în circuitul public, dar demersurile, prezentate la finalul petiţiei, au rămas fără rezultat.
‘Din 2014 încercăm să preluăm această clădire şi să o punem în slujba comunităţii locale. Până în prezent, fără succes. Acum, însă, avem nevoie de sprijinul oamenilor din Sfântu Gheorghe pentru a ne întări convingerea că merită să investim în continuare energie şi resurse pentru a atinge acest obiectiv. Deşi până acum pare o luptă cu morile de vânt împotriva statului român şi a sistemului judiciar, dacă avem în spate forţa şi voinţa comunităţii, putem lupta mai departe. Nu va exista nicio schimbare până când clădirea nu va intra în proprietatea oraşului, deoarece actualii proprietari au demonstrat în repetate rânduri că nu sunt interesaţi de soarta imobilului, chiar dacă acesta devine un pericol public pentru locuitorii din zonă. Acesta este motivul pentru care lansăm, începând de vineri, o petiţie pe internet, rugându-i pe toţi cei cărora le pasă de soarta clădirii, o ruşine în inima oraşului, să o semneze şi să susţină lupta noastră pentru a o readuce în proprietatea oraşului, pentru a o restaura, reconstrui şi a o reda comunităţii din Sfântu Gheorghe’, a menţionat primarul Antal Arpad.
Petiţia a fost lansată la o săptămână după ce clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor a fost grav afectată de un incendiu, izbucnit în sala mare de spectacole, care a distrus o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, adică o treime din suprafaţa acesteia.
Reprezentanţii ISU Covasna au afirmat că incendiul ar fi fost provocat intenţionat, iar Poliţia a demarat cercetări în această cauză.