Prefectul judeţului Covasna, Raduly Istvan, a solicitat Ministerului Finanţelor să dispună efectuarea unei expertize tehnice a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, care a fost distrusă parţial într-un incendiu petrecut la sfârşitul lunii trecute.
Raduly Istvan a cerut, totodată, blocarea căilor de acces în această clădire, care a fost lăsată în paragină în ultimii zece ani.
‘Am pregătit o adresă pe care am şi transmis-o la Guvernul României, la Ministerul Finanţelor şi la Ministerul Afacerilor Interne, prin care am prezentat situaţia Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, care în ultimii 10 ani s-a tot deteriorat, iar incendiul din data de 27 octombrie, dacă nu mă înşel, chiar a pus punctul pe litera i. Am solicitat de la Ministerul Finanţelor, în calitate de proprietar al clădirii, să găsească soluţia pentru a efectua o expertiză tehnică solicitată de către cei de la ISC Covasna. Am mai solicitat să fie obstrucţionate toate intrările în clădire (…) Proprietarul nu este municipiul Sfântul Gheorghe, proprietarul este statul român şi toate proprietăţile statului român sunt administrate de către Ministerul Finanţelor. Prin această adresă am solicitat blocarea căilor de acces în interiorul clădirii pentru evitarea oricăror accidente cauzate de prăbuşirea elementelor de construcţie afectate, în situaţia în care persoane neautorizate intră în incintă’, a declarat, luni, prefectul Raduly Istvan.
Incendiul, izbucnit în sala mare de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, a distrus aproape 1.500 de metri pătraţi, adică o treime din suprafaţa acesteia. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna au afirmat că incendiul ar fi fost provocat intenţionat iar Poliţia a demarat cercetări în această cauză.
La începutul acestei luni Primăria Sfântu Gheorghe a lansat o petiţie online cu scopul de a strânge semnături de susţinere pentru transferarea Casei de Cultură a Sindicatelor în proprietatea municipalităţii. În petiţie se arată, printre altele, că imobilul reprezintă ‘un real pericol public’, întrucât a devenit un loc de întâlnire al persoanelor care consumă alcool şi droguri, precum şi al unor persoane fără adăpost. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, în decurs de numai o săptămână, petiţia a fost semnată de aproape 1.000 de persoane.
‘În acest moment, situaţia juridică a acestei clădiri este că proprietar este statul român, iar dreptul de folosinţă este al Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România (ANCCSR). Cu toate acestea, ANCCSR consideră că are nu numai dreptul de a folosi clădirea, ci şi dreptul de proprietate, motiv pentru care a dat statul în judecată. Acest proces este încă în curs de desfăşurare şi, printre altele, împiedică Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe să preia clădirea prin acţiune în justiţie’, a precizat conducerea Primăriei.
Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, inaugurată în anul 1975, şi-a încetat activitatea în urmă cu aproape zece ani, după ce Primăria i-a blocat conturile pentru neplata impozitelor la bugetul local şi a fost pus sechestru pe imobil şi pe terenul aferent.
Ulterior, autorităţile locale au solicitat insistent Guvernului să accepte transferarea acestui imobil în proprietatea oraşului pentru a putea fi repus în circuitul public, dar demersurile, prezentate la finalul petiţiei, au rămas fără rezultat.