Acasă93Covasna: Preşedinta Fundaţiei 'Mihai Viteazul', propusă de comunitatea românească pentru titlul 'Pro...

Covasna: Preşedinta Fundaţiei ‘Mihai Viteazul’, propusă de comunitatea românească pentru titlul ‘Pro Urbe’

Asociaţia ASTRA Despărţământul Covasna-Harghita a nominalizat-o pe preşedinta Fundaţiei ‘Mihai Viteazul’ din Sfântu Gheorghe, Maria Peligrad, pentru titlul onorific ‘Pro Urbe’, cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul Local Municipal.

Vicepreşedinta ASTRA, Maria Creţu-Graur, argumentează propunerea prin faptul că Maria Peligrad, care a lucrat timp de 34 de ani în învăţământ şi este unul dintre liderii marcanţi ai comunităţii româneşti din judeţul Covasna, şi-a adus contribuţia la ‘menţinerea şi promovarea limbii şi învăţământului în limba română, a tradiţiilor şi obiceiurilor neamului românesc, respectând în egală măsură tradiţiile conaţionalilor noştri’.

De numele Mariei Peligrad se leagă, printre altele, înfiinţarea Fundaţiei ‘Mihai Viteazul’, precum şi numeroase proiecte culturale derulate în ultimii 30 de ani, cum ar fi ‘Festivalul naţional coral ‘George Sbârcea’, ‘Balul Portului Popular la Sfântu Gheorghe – punte între generaţii’, ‘Instrumente muzicale tradiţionale româneşti’, Festivalul ‘Tinere talente’, precum şi Festivalul de Colinde şi Obiceiuri de iarnă ‘Crăciunul la români’.

‘Pentru aceste multe şi importante activităţi desfăşurate în slujba membrilor comunităţii din municipiul reşedinţă de judeţ, în anul 2014 i s-a acordat doamnei Maria Peligrad Titlul de ‘Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din mun. Sfântu Gheorghe’, de către conducerile asociaţiilor culturale şi civice româneşti din Sfântu Gheorghe, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (…) Doamna Maria Peligrad este o persoană de excepţie. Femeie, soţie, mamă, bunică, soră, educator, lider civic, aceasta a demonstrat că nimic nu este imposibil atunci când vrei să faci ceva, când eşti animat de gândul cel bun şi de credinţa în Dumnezeu. Domnia sa ne-a arătat că, în zilele noastre, încă mai sunt persoane care pun interesul public înaintea celui personal’ , menţionează vicepreşedinta ASTRA, Maria Creşu-Graur în expunerea de motive pentru acordarea titlului Pro Urbe.

Ioan Lăcătuşu, unul dintre liderii Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, a declarat că Maria Peligrad se bucură de ‘ prestigiu şi recunoaştere din partea comunităţii româneşti’, fiind recompensată atât cu titlul de ‘Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe’, cât şi cu alte numeroase diplome şi distincţii pentru activitatea sa profesională, civică şi culturală.

Acesta a menţionat că Maria Peligrad a fost nominalizată pentru premiul ‘Pro Urbe’ de Asociaţia ASTRA în numele comunităţii româneşti, fiind susţinută şi de alte organizaţii nonguvernamentale reprezentantive pentru românii din această parte a ţării.

De altfel, Maria Peligrad a fost nominalizată şi anul trecut pentru titlul ‘ Pro Urbe’ de Forumul Civic la Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, însă Consiliul Local a decis ca titlul să îi fie atribuit fostului director al Bibliotecii Judeţene din Sfântu Gheorghe Kiss Jeno.

Premiul ‘Pro Urbe’ este cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul Local Municipal Sfântu Gheorghe în scopul recompensării morale a persoanelor care au contribuit la creşterea bunăstării comunităţii locale sau a prestigiului localităţii şi se acordă în fiecare an în luna aprilie, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, unei persoane care a împlinit vârsta de 70 de ani.

De la instituirea acestui premiu în anul 1997, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat peste 80 de premii ‘Pro Urbe’, dar în urmă cu aproape opt ani, la propunerea primarului Antal Arpad, Consiliul local a decis să reducă numărul laureaţilor de la patru la unu pentru a nu se crea o ‘inflaţie’ de premianţi.

După schimbarea regulamentului, Consiliul Local a mai făcut doar două excepţii de la regulă, în anul 2016, când a conferit titlul ‘Pro Urbe’ tenorului Szilagy Zsolt, fost dirijor al corului ‘Vox Humana’ şi fostului primar Albert Almos, post mortem, care s-a aflat în fruntea comunităţii din Sfântu Gheorghe timp de 16 ani, iar ulterior a fost ales senator UDMR.

În 2018 titlul a fost acordat poetului şi publicistului Farkas Arpad şi preotului ortodox Ioan Cucu, acesta din urmă fiind premiat după ce consilierii români au arătat că niciun român din Sfântu Gheorghe nu a mai obţinut acest premiu din anul 2014.

De altfel, reprezentanţii comunităţii româneşti au protestat în repetate rânduri împotriva schimbării regulamentului pe considerentul că votul majoritar al reprezentanţilor UDMR din forul aleşilor locali ar reduce, ba chiar ar elimina şansele cetăţenilor de etnie română din municipiu de a obţine acest titlu onorific.

Drept urmare, au propus fie revenirea la formula anterioară, adică acordarea a patru premii anual, dintre care trei pentru comunitatea maghiară şi unul pentru comunitatea românească, în raport cu procentul etnic al populaţiei, fie acordarea câte unui premiu anual pentru fiecare comunitate, însă niciuna dintre variante nu a fost acceptată.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks