Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a anunţat, luni, că a reziliat contractul pentru reabilitarea internatului şi a sălii de festivităţi de la Colegiul Naţional ‘Mihai Viteazul’, însă constructorul refuză să părăsească şantierul, deşi a fost somat să facă acest lucru.
Potrivit autorităţilor locale, firma clujeană nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile prevăzute în contract.
‘Lucrările au fost demarate în anul 2020, cu un termen de finalizare de 6 luni, care însă n-a fost respectat. Primăria Sfântu Gheorghe a încercat pe toate căile o colaborare eficientă cu constructorul pentru a ajunge la finalizarea lucrărilor, însă nici acest lucru n-a fost posibil. Având în vedere că lucrările sunt finanţate din fonduri europene unde termenul maxim de finalizare este 31 decembrie 2023, autorităţile locale s-au văzut nevoite să rezilieze contractul şi să liciteze lucrările rămase astfel încât să fie terminate până la finalul acestui an. La sfârşitul lunii mai, după rezilierea contractului în baza prevederilor din dosarul de achiziţie publică, reprezentanţii Primăriei au încercat să preia amplasamentul, însă constructorul nu a fost de acord, motiv pentru care acesta a fost somat să elibereze amplasamentul până la data de 26 iunie ora 12:00. Cu toate acestea, constructorul refuză în continuare să părăsească şantierul, sub diverse pretexte financiare care nu au corespondent în realitate’, se arată într-un comunicat de presă postat pe pagina de internet a Primăriei.
Autorităţile locale mai menţionează că, deşi lucrările ar fi trebuit finalizate în urmă cu mai bine de 2 ani, constructorul, care a făcut şi proiectarea, ar fi omis mai multe lucrări din cadrul proiectului, fapt ce a atras atât probleme, cât şi cheltuieli suplimentare.
‘Anul trecut, municipalitatea a fost nevoită să facă o nouă procedură de achiziţii pentru derularea unor lucrări suplimentare, fapt care a dus la noi amânări în finalizarea lucrărilor, iar din cauza faptului că executantul nu a reuşit să pună în funcţiune sălile de clasă din clădirea internatului până la începerea anului şcolar, activitatea Colegiului a fost împărţită, elevii fiind nevoiţi să înveţe în sălile altor şcoli. Pe lângă proiectul iniţial, finanţat din fonduri europene, Primăria Sfântu Gheorghe a mai alocat din bugetul local aproape 2 milioane de lei pentru a rezolva anumite probleme care nu erau în proiect. Dacă lucrările la întregul proiect nu sunt finalizate până la sfârşitul anului, Primăria riscă să achite din bugetul local inclusiv sumele pe care le-a atras din fondurile europene’, se mai menţionează în comunicat.
Proiectul ‘Creşterea calităţii arhitectural-ambientale, reabilitare termică – internat şi sala de festivităţi’ avea, la momentul semnării contractului, o valoare de 7,1 milioane de lei, din care 6,9 milioane de lei este finanţare nerambursabilă.
Primăria Sfântu Gheorghe a emis autorizaţia de începere a lucrărilor în septembrie 2020, după un blocaj de mai bine de doi ani din cauza procesului birocratic, întrucât proiectul de reabilitare şi modernizare a internatului şi a sălii de festivităţi nu primea avizul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, iar pentru reabilitarea clădirii principale şi a bibliotecii Colegiului erau necesare avize atât din partea ISU Covasna, cât şi din partea Direcţiei de Cultură, mai precizează reprezentanţii Primăriei.