Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe vor să se implice în combatarea consumului de droguri, dar şi al băuturilor alcoolice şi tutunului în rândul elevilor, propunând, în primă fază, organizarea unor dezbateri pentru evaluarea amplorii fenomenului la nivelul municipiului şi stabilirea unor măsuri pentru descurajare.
Primarul Antal Arpad a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că săptămâna trecută a avut o întâlnire pe această temă cu directorii unităţilor şcolare din municipiu, la care au participat şi reprezentanţii DIICOT.
‘Vă spun sincer, pe mine m-a şocat declaraţia ministrului de Interne din august, care a spus că bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul acesta e pierdută, prioritar este să salvăm tânăra generaţie. După aceea şi doamna ministru al Justiţiei, doamna Gorghiu, a spus că sunt milioane de consumatori de droguri în ţară, nu putem să îi băgăm în puşcărie pe toţi. Adică, practic, în momentul în care statul român recunoaşte de la un nivel atât de înalt, pe de o parte, că sunt milioane de consumatori, iar, pe de altă parte, că lupta sau bătălia cu drogurile la categoria adulţi e pierdută, eu cred că orice lider de comunitate responsabil nu că se sperie, neapărat, dar începe să gândească (…) Şi săptămâna trecută, luni, am avut o întâlnire cu directorii instituţiilor de învăţământ, la care am invitat-o şi pe doamna procuror-şef de la DIICOT, şi am discutat exact această problemă, cu prezenţa drogurilor în şcoli, cu ce trebuie făcut, cum trebuie făcut şi aşa mai departe. Ceea ce îmi doresc eu în acest moment, îmi doresc o dezbatere în ceea ce priveşte ce putem să facem noi împreună, profesori, părinţi autorităţi, pentru a stopa diferite fenomene’, a declarat primarul Antal Arpad.
În opinia acestuia, măsurile pentru combatarea consumului de băuturi alcoolice şi ţigări în rândul minorilor ar trebui să fie mai drastice, pentru a descuraja acest fenomen.
‘În acest moment există o legislaţie care dă posibilitatea Poliţiei de a da amenzi în situaţia în care sunt identificate asemenea situaţii, dar eu cred că ar trebui să avem o decizie mult mai drastică (…) Pe de altă parte, evident, va trebui să vorbim despre prevenţie, despre tot ce înseamnă prevenţie şi conştientizare la nivelul instituţiilor de învăţământ, dar, foarte probabil, la un moment dat va trebui să vorbim şi despre înfiinţarea unor centre de consiliere pentru cei care au aceste probleme. Deci, cam asta este intenţia noastră, de a lansa şi de a organiza nişte întâlniri cu toţi cei care sunt vizaţi de această problemă şi (…) să încercăm să vedem cât de mare este problema la nivelul municipiului (…) Cred că e important să încercăm să facem ceva în acest sens’, a mai spus primarul Antal Arpad. AGERPRES / (A, AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)