Programul Pedibus, iniţiat în primăvara acestui an de autorităţile locale din Sfântu Gheorghe, cu scopul de a determina cât mai mulţi elevi din clasele primare să meargă pe jos la şcoală, va fi reluat de săptămâna viitoare.
Coordonatoarea programului, Szekely Kincso, a declarat, marţi, că Pedibus-urile, cum au fost denumite grupurile care se deplasează per pedes la şcoală, vor porni în fiecare dimineaţă din 5 puncte ale oraşului şi vor aduna toţi copiii care vor aştepta sosirea acestora în staţiile prestabilite.
Fiecare grup va fi însoţit de cel puţin doi voluntari, care îi vor conduce pe copii până în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, unde se vor întâlni toţi, în fiecare dimineaţă, după care elevii se vor regrupa în funcţie de unităţile şcolare la care învaţă şi îşi vor continua drumul până la destinaţie.
‘Din 20 septembrie reluăm programul, nu am început în prima zi de şcoală pentru că am aşteptat să se acomodeze elevii care au intrat în clasele pregătitoare, să se facă orarele. (…) Vom păstra cele 5 trasee pe care s-a circulat şi până acum, cu plecare din faţa statuii de la Gară, din faţa stadionului ‘Szabo Kati’ din Cartierul Simeria, din faţa fostei Berării, din Piaţa Kalvin şi din faţa Snack Bar. (…) Am modificat puţin traseul pe strada 1 Decembrie, unde se fac lucrări de reparaţii. (…) În prima săptămână Pedibus-urile vor fi însoţite de medici şi cadre medicale şi aşteptăm în continuare înscrieri din partea voluntarilor. Vom colabora şi cu Serviciul de Ajutor Maltez, dar sunt şi foarte mulţi voluntari care au participat la prima ediţie a Pedibus şi care vor să se implice în continuare’, a declarat pentru AGERPRES Szekely Kincso.
Iniţiatorii programului vor acorda copiilor diverse stimulente pentru a-i determina să participe la acest program.
‘Le vom acorda zilnic câte un sticker şi câte un album în care să le lipească, iar la 20 de stickere vor primi, spre exemplu, o şapcă, la 30 de stickere o cană şi aşa mai departe’, a mai spus aceasta.
Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au demarat programul Pedibus după ce au constatat că în ultimii ani tot mai mulţi elevi sunt duşi la şcoală cu maşinile de către părinţi, fapt ce afectează independenţa copiilor şi contribuie, în acelaşi timp, la aglomerarea traficului şi la creşterea nivelului de poluare a oraşului.
Szekely Kincso a menţionat că în perioada 17 mai – 26 iunie, cât a funcţionat acest program, între 50 şi 60 de copii au mers pe jos la şcoală şi speră ca numărul lor să crească.
Printre voluntarii care au condus Pedibus-urile s-au numărat sportivi, actori, consilieri locali, jurnalişti, precum şi reprezentaţi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean.