Acasă93Covasna: Proiect de combatere a prejudecăţilor faţă de romi, demarat de Grupul...

Covasna: Proiect de combatere a prejudecăţilor faţă de romi, demarat de Grupul de Acţiune Locală Sepsi

Grupul de Acţiune Locală (GAL) Sepsi din Sfântu Gheorghe a demarat proiectul ‘pRObleMA?’, ce are ca scop combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor faţă de romi, în cadrul căruia vor fi organizate, printre altele, un concurs de creaţie şi un atelier de storytelling.

Potrivit iniţiatorilor, la concursul de creaţie vizuală de afişe pentru panouri publicitare sunt aşteptate lucrări care demontează cele mai des întâlnite stereotipuri faţă de romi.

‘Asociaţia a lansat, începând cu 1 mai, un concurs de creaţie vizuală de afişe pe panouri publicitare de 6×3 m pentru a tematiza şi demonta principalele stereotipuri care stau la baza modelelor de comportament discriminativ. Cele mai bune trei lucrări vor fi premiate cu 5.000, 3.500, respectiv 2.500 de lei şi vor fi amplasate pe billboard-urile aflate în apropierea oraşului Sfântu Gheorghe. Restul lucrărilor vor fi supuse votului publicului, iar creaţia cu cele mai multe aprecieri va fi transformată în abţibilduri care vor fi distribuite pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe pe durata campaniei de sensibilizare. Lucrările sunt aşteptate până la data de 31 mai. Detalii despre concurs se regăsesc în Regulamentul oficial ce se poate accesa pe pagina de web galsepsi.ro’, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

În cadrul proiectului se vor derula şi două ateliere de creaţie pentru copii şi adolescenţi.

‘Atelierul de creaţie vizuală şi lego pentru copiii romi cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani va avea loc în luna mai, procesul creativ se va desfăşura pe parcursul a mai multor întâlniri. Participanţii atelierului vor fi în precădere copiii familiilor care au fost nevoite să se mute din zona Orko în diferite părţi ale oraşului, deoarece căminele lor au fost demolate datorită investiţiilor mari de infrastructură din cartier. Viziunea celor mici despre mediul lor de viaţă şi căminul ideal va fi prezentat publicului larg pe 1 iunie, de Ziua Copilului. Cel de-al doilea atelier este realizat în parteneriat cu Asociaţia PONT.MA şi este destinat adolescenţilor romi, români şi maghiari. Limba atelierului este engleză şi maghiară. Atelierul de storytelling explorează, de asemenea, sentimentul de a fi exclus, dar acum cu ajutorul regizorului de etnie romă Arpad Bogdan din Ungaria şi al colegilor lui, Kristof Hotvath, respectiv Robert Bordas (…) În cadrul activităţii de trei zile, participanţii vor crea un scenariu bazat pe experienţe proprii, iar din filmările făcute în timpul atelierului se va realiza scurtmetrajul documentar ‘Videoritm’. Debutul filmului va avea loc la data de 29 mai în cadrul unui eveniment public’, se mai arată în comunicat.

Totodată, va fi prezentat şi filmul documentar de lung metraj ‘Ghetto Balboa’, semnat de Arpad Bogdan, premiat la diverse festivaluri internaţionale de film.

‘Din experienţa ultimilor ani, sentimentul de respingere faţă de romi izvorăşte din frică, din lipsa de informaţii corecte, prin urmare, proiectul nostru promovează comunicarea deschisă despre subiectele tabu’, a declarat managerul de proiect, Knop Ildiko.

Pe durata proiectului, Asociaţie GAL Sepsi va publica şi o serie de articole în vederea combaterii celor mai populare cinci stereotipuri şi prejudecăţi faţă de romi.

‘Cele mai des întâlnite convingeri false pe care le-am întâmpinat pe parcursul activităţii noastre au fost că romilor nu le place să muncească, le place să trăiască în mizerie, nasc copii pentru bani, nu merg la şcoală pentru că nu sunt stăruitori sau că trăiesc bine din ajutorul social. Prin aceste articole dorim să deconstruim aceste mituri, scopul nostru fiind creşterea empatiei, a solidarităţii faţă de romi, prezentarea experienţei de a fi rom într-un context istorico-cultural mai larg, respectiv să oferim explicaţii la conduite pe care nu le înţelegeam sau le interpretăm greşit în necunoştinţă de cauză. (…) Intenţia iniţiatorilor este de a apropia comunitatea majoritară faţă de romii din oraş, respectiv reducerea fricii şi a excluziunii în rândul comunităţii majoritare prin cunoaştere, ca până la sfârşitul proiectului, publicul să devină mai mult curios decât ostil faţă de concetăţenii săi’, a declarat Veres Nagy Timea, responsabil de comunicare.

Proiectul este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks